{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: Budžet FBiH za 2012. na dnevnom redu 10. januara

F
30.12.2011. u 13:05
0
0
Zvizdić: Budžet FBiH za 2012. na dnevnom redu 10. januara
0
Zvizdić: Budžet FBiH za 2012.  na dnevnom redu 10. januara
Denis Zvidić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Zastupnički dom Parlamenta FBiH u ovoj godini bio je veoma efikasan i radio veoma ozbiljno, a trenutno nema nijedan dokument koji je na čekanju, kazao je predsjedavajući tog doma Denis Zvizdić.
Na novogodišnjoj pres-konferenciji on je naglasio da su svi dokumenti, u za to predviđenim procedurama i rokovima u skladu s Poslovnikom, obrađeni. Oni su prošli parlamentarnu proceduru, Zastupnički dom Parlamenta FBiH ih je završio.

"Jučer poslijepodne došao je budžet FBiH za narednu godinu. On je fazi distribuiranja. S obzirom na to da se o tome treba da izjasni više od 25 radnih tijela Parlamenta FBiH, a stav o njemu trebaju dati i klubovi, u dogovoru s premijerom, ministrom finansija i kompletnom Vladom, odlučili smo da će vanredna sjednica na kojoj će biti razmatran samo federalni budžet s finansijskim planovima vanbudžetskih fondova, biti održana 10. januara," kazao je i dodao da bi nakon toga 11. januara trebalo da bude održana i sjednica Doma naroda FBiH.

Tako je u ovoj godini održano deset redovnih sjednica na kojima je razmatrano 78 različitih zakonskih akata, dio u formi prijedloga, a dio u formi nacrta, od čega je 75 zakona prošlo proceduru Parlamenta i usvojeno u nekoj od tih formi.

Zvizdić je istaknuo da je među njima nekoliko izuzetno značajnih sistemskih zakona, a izdvojio je Nacrt zakona o koncesijama. Očekuje se da prijedlog tog zakona u naredna dva mjeseca bude u parlamentarnoj proceduri i da bude usvojen.

"Radi se o važnom sistemskom zakonu koji na ozbiljan i stručan način uređuje oblast davanja prirodnih bogatstava pod koncesiju", kazao je.

Zvizdić je spomenuo i set zakona koji su stvorili planske i zakonske preduvjete za ozbiljnu i dinamiziranu izgradnju svih dionica na koridoru autoputa 5-C gdje su usvojene izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji. Time je omogućena brža i efikasnija eksproprijacija na toj trasi, a jučer je usvojen i prostorni plan na području posebnog obilježja na koridoru 5-C.

Usvojena je i prostorna osnova prostornog plana FBiH kao izuzetno važan dokument koji omogućava plansku upotrebu prirodnih resursa kao konkurentskih i kooperativnih prednosti za ozbiljan ekonomski razvoj FBiH.

Zvizdić je naglasio da su uz redovne, u ovoj godini održane i dvije vrlo važne tematske sjednice. Od toga je prva bila u vezi s usvajanjem Deklaracije o opredijeljenosti za evroatlantske integracije i vladavinu prava, jednakopravnost konstitutivnih naroda i ostalih i dosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma. Druga tematska sjednica bila je u vezi s uklanjanjem administrativnih barijera za razvoj biznisa u FBiH, a to će omogućiti pozitivan ambijent za harmoniziran i ubrzaniji ekonomski razvoj na području kompletne FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: