BiH
0

Zvizdić: Budžet FBiH za 2012. na dnevnom redu 10. januara

FENA
Denis Zvidić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Denis Zvidić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Zastupnički dom Parlamenta FBiH u ovoj godini bio je veoma efikasan i radio veoma ozbiljno, a trenutno nema nijedan dokument koji je na čekanju, kazao je predsjedavajući tog doma Denis Zvizdić.

Na novogodišnjoj pres-konferenciji on je naglasio da su svi dokumenti, u za to predviđenim procedurama i rokovima u skladu s Poslovnikom, obrađeni. Oni su prošli parlamentarnu proceduru, Zastupnički dom Parlamenta FBiH ih je završio.

"Jučer poslijepodne došao je budžet FBiH za narednu godinu. On je fazi distribuiranja. S obzirom na to da se o tome treba da izjasni više od 25 radnih tijela Parlamenta FBiH, a stav o njemu trebaju dati i klubovi, u dogovoru s premijerom, ministrom finansija i kompletnom Vladom, odlučili smo da će vanredna sjednica na kojoj će biti razmatran samo federalni budžet s finansijskim planovima vanbudžetskih fondova, biti održana 10. januara," kazao je i dodao da bi nakon toga 11. januara trebalo da bude održana i sjednica Doma naroda FBiH.

Tako je u ovoj godini održano deset redovnih sjednica na kojima je razmatrano 78 različitih zakonskih akata, dio u formi prijedloga, a dio u formi nacrta, od čega je 75 zakona prošlo proceduru Parlamenta i usvojeno u nekoj od tih formi.

Zvizdić je istaknuo da je među njima nekoliko izuzetno značajnih sistemskih zakona, a izdvojio je Nacrt zakona o koncesijama. Očekuje se da prijedlog tog zakona u naredna dva mjeseca bude u parlamentarnoj proceduri i da bude usvojen.

"Radi se o važnom sistemskom zakonu koji na ozbiljan i stručan način uređuje oblast davanja prirodnih bogatstava pod koncesiju", kazao je.

Zvizdić je spomenuo i set zakona koji su stvorili planske i zakonske preduvjete za ozbiljnu i dinamiziranu izgradnju svih dionica na koridoru autoputa 5-C gdje su usvojene izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji. Time je omogućena brža i efikasnija eksproprijacija na toj trasi, a jučer je usvojen i prostorni plan na području posebnog obilježja na koridoru 5-C.

Usvojena je i prostorna osnova prostornog plana FBiH kao izuzetno važan dokument koji omogućava plansku upotrebu prirodnih resursa kao konkurentskih i kooperativnih prednosti za ozbiljan ekonomski razvoj FBiH.

Zvizdić je naglasio da su uz redovne, u ovoj godini održane i dvije vrlo važne tematske sjednice. Od toga je prva bila u vezi s usvajanjem Deklaracije o opredijeljenosti za evroatlantske integracije i vladavinu prava, jednakopravnost konstitutivnih naroda i ostalih i dosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma. Druga tematska sjednica bila je u vezi s uklanjanjem administrativnih barijera za razvoj biznisa u FBiH, a to će omogućiti pozitivan ambijent za harmoniziran i ubrzaniji ekonomski razvoj na području kompletne FBiH.