Halal Fair 2018.
125

Zvizdić: BiH postaje jedna od najatraktivnijih destinacija za strane investitore

Piše: Er. M.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se na međunarodnom sajmu Sarajevo Halal Fair 2018. ističući kako tržište halal proizvoda ima veliki potencijal, kako u svijetu tako i u BiH.

"Pored brojnih biznis foruma i privrednih sajmova koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine, od kojih su neki postali prepoznatljivi na regionalnom i međunarodnom nivou, ovaj sajam daje novu dimenziju Sarajevu i BiH. Sarajevo Halal Fair vidim, ne samo kao promotora aktivnosti usmjerenih ka jačanju bh. ekonomije i kontinuiranom povezivanju privrednika, nego i kao jednu od vrlo perspektivnih strateških poveznica privrede cjelokupnog regiona", rekao je Zvizdić.

S prisutnima je podijelio rezultate koje je BiH ostvarila u vanjskotrgovinskoj razmjeni i koji potvrđuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj te poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje nivoa konkurentnosti bh. proizvoda i ekonomije BiH.

"Rast BDP-a je u 2017. godini bio iznad 3 posto i taj trend se nastavio i u 2018. godini, obim vanskotrgovinske razmjene BiH se u 2017. godini prvi put približio iznosu od 30 milijardi KM, rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja u 2017. godini je bio među najvećim u regionu i iznosio je 17,5 posto. U ovoj godini imamo još bolje rezultate, BiH je u osam mjeseci ove godine ostvarila rast izvoza za 10,8 posto veći nego u istom periodu prošle godine", rekao je Zvizdić.

Istakao je da je EU najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH te da naša zemlja u EU izvozi više od 72 posto proizvoda. Kako kaže, BiH je u 2017. godini imala 800 miliona KM stranih ulaganja, što je povećanje od 38 posto u odnosu na 2016. godinu i taj trend rasta se nastavlja i u 2018. godini.

"BiH poslije provedenih brojnih reformi postaje jedna od najatraktivnijih destinacija za strane investitore iz regiona, EU i cijelog svijeta. Naravno, naša obaveza i naše čvrsto opredjeljenje je da ćemo nastaviti ekonomske i socijalne reforme, unapređenje poslovnog okruženja, jačanje vladavine prava i dalju stabilizaciju političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preduvjetima daljnjeg dinamiziranja ekonomskog razvoja", kazao je Zvizdić.

Ocijenio je da Sarajevo Halal Fair 2018. predstavlja odličnu priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal, kako u svijetu tako i u BiH.

"Tržište islamskog svijeta je veliko, govorimo o populaciji od blizu 1,8 milijardi stanovnika, što čini blizu 24 posto svjetske populacije. Ukupno tržište halal proizvoda, počevši od hrane, pića, putovanja, finansija, mode, farmaceutskih proizvoda, kozmetike, turizma i tako dalje, u 2016. godini je iznosilo oko 5,73 triliona dolara", rekao je Zvizdić.

Istakao je kako se pretpostavlja da je globalno tržište samo halal hrane dostiglo vrijednost od 1,4 triliona dolara u 2017. godini te da se očekuje kako će globalno tržište halal hrane do 2023. godine preći 3 triliona dolara.

"To je veliko tržište, za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani i mi moramo biti dio takvih procesa. Zbog toga mi je drago da u BiH postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, s više od 4.500 proizvoda i usluga. Imamo veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište. Iskreno se nadam da će se kroz ovaj sajam, aktivnom saradnjom i razmjenom informacija, otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bosanskohercegovačkih proizvoda na svjetsko tržište", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je kako je Sarajevo Biznis Forum otvorio nova vrata za investitore u BiH i kroz svoje postojanje od jedne decenije postao prepoznatljiv bosanskohercegovački i regionalni brend.

"Iskreno se nadam da će i Sarajevo Halal Fair postati tradicionalni sajam koji će okupljati privrednike iz BiH, regiona i cijelog svijeta. Napredak bilo koje vrste zahtijeva naporan rad. Zato nas sve pozivam da zajedničkim radom, trudom i zalaganjem pomognemo BiH u njenom održivom ekonomskom razvoju i njenom evropskom putu. Pozivam vas da više ulažete u Bosnu i Hercegovinu i da budete dio našeg uspjeha", zaključio je Zvizdić.