BiH
3

Zvizdić: BiH će dobiti povećanje kvota za izvoz određenih proizvoda u EU

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je danas konferenciju za medije gdje je govorio o rezultatima provođenja reformske agende, kazavši da je na nivou Vijeća ministara od 32 mjere do sada sprovedeno 18 mjera reformske agende. Pored toga, Zvizdić je najavio da će BiH u okviru prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dobiti povećanje izvoznih kvota za određene proizvode.

"Vijeće ministara je do sada sprovelo 53 posto predviđenih mjera iz reformske agende, dok su entitetske vlade sprovele nešto više od 30 posto aktivnosti predviđenih agendom. Sve se usvaja i sprovodi u dinamici kako je to i planirano", kazao je Zvizdić.

Danas je usvojen i nacrt zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, a kada je u pitanju informacija o popisu stanovništva BiH, gdje je Predstavnički dom Parlamenta BiH zadužio Vijeće ministara da analizira odluku direktora Agencije za statistiku BiH o usvojenoj metodologiji za obradu podataka popisa stanovništva, dogovoreno je da na narednoj sjednici Vijeća ministara ta informacija bude razmatrana.

"Napominjem da Vijeće ministara nema nikakve naredbodavne nadležnosti nad Agencijom za statistiku, niti može promijeniti odluku koju je donio direktor. Zakon je jasno sve definisao tako da se tu ništa ne može promijeniti", istakao je Zvizdić.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara imenovalo je direktora Uprave za indirektno oporezivanje, a ponovo je potvrđen stari direktor Miro Džakula.

Zvizdić je najavio i parafiranje zvaničnog protokola adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najkasnije do kraja ovog mjeseca, naglašavajući optimizam bh. pregovarača.

"Treba imati u vidu da će BiH najvjerovatnije dobiti povećanje izoznih kvota za veoma važne proizvode iz BiH", zaključio je Zvizdić.