Šta rade diplomate
1

Zvizdić: Ambasada Izraela je jednostrano informisana, šta su rezultati rada bh. diplomatije?

S. Š. U.
Zastupnik u Parlamentu BiH Denis Zvizdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik u Parlamentu BiH Denis Zvizdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić reagirao je osvrt Ambasade Izraela u Tirani na problem izmjena Izbornog zakona u BiH u kojemu je navedeno da su "prijedlozi hrvatske strane dobrodošli".

Zvizdić smatra da su predstavnici ambasade jednostrano informirani o situaciji u BiH budući da su samo čuli šta imaju reći Dragan Čović (HDZ BiH) i Milorad Dodik (SNSD).

"Posebno zabrinjava da je izraelska ambasada mogla dati ovakav stav o izbornom zakonu, a da prije toga nisu razgovarali sa Jevrejskom zajednicom u BiH ili sa Jakobom Fincijem koji bi im objasnio suštinu presude Evropskog suda za ljudska prava iz koje se mogu precizno isčitati da promjene izbornog zakona BiH mogu samo ići u pravcu otklanjanja postojeće diskriminacije i prihvatanja demokratskih načela i dobrih praksi", poručio je Zvizdić.

Smatra da takav stav Ambasade Izraela otvara mnogo važnije pitanje.

"Koji su dometi i kakvi su rezultati rada nadležnih za vođenje vanjske politike BiH, probosanski orijentiranih članova Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH", pita Zvizdić.

Mišljenja je da se ideja građanske i demokratske BiH ne može realizirati bez pomoći utjecajnih prijatelja iz međunarodne zajednice.

"A to ćemo postići kroz ozbiljnu, odgovornu, iskrenu i frekventnu saradnju prije svega sa SAD-om, Velikom Britanijom, Njemačkom i Francuskom koji su ključni partneri za NATO i EU integracije BiH. I nisam siguran da nam u ovome trenutku presudno može pomoći Tajland i Alžir. Zato bi trebalo odmah krenuti u ozbiljno lobiranje za brojne interese BiH - političke, ekonomske, sigurnosne i snažnim argumentima ubijediti prijatelje BiH da izmjene izbornog zakona mogu biti bazirane na demokratskim načelima koja će trajno otkloniti postojeća diskriminatorna rješenja i omogućiti svim građanina BiH, na čitavoj teritoriji, da biraju i da mogu biti birani", mišljenja je.

Zvidić smatra i da je bolje državnički i preventivno djelovati nego čekati najavu neke nove odluke visokog predstavnika u BiH zbog koje bi se organizirali novi protesti.