Godišnjica smrti
459

Zvizdić: Alija Izetbegović bio je državnik u najčasnijem značenju te riječi

FENA
Alija Izetbegović je bio jedna od najznačajnijih ličnosti u modernoj historiji Bosne i Hercegovine – kazao je novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić na Šehidskom mezarju Kovači, gdje je obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića.

"Bio je državnik, mislilac, humanista, čovjek koji je svojim životom i svojim djelom na najbolji način pokazao kako se bori za svoju domovinu. Bio je borac za nezavisnu, cjelovitu, samostalnu i suverenu BiH, borac za slobodu, solidarnost i ravnopravnost svih naroda i građana BiH", naveo je Zvizdić.

Zbog toga, dodao je, njegove riječi, misli i djelo trebaju ostati trajno upamćeni i biti pokazatelj budućim generacijama kako se ustvari bori za slobodu, ne samo svoga naroda, nego svih koji žive u BiH i kako se bori za principe civilizacije, morala, slobode, ravnopravnosti, jednakosti i ukupnoga prosperiteta BiH i svih njenih građana.

Zvizdić je, obraćajući se prisutnima na obilježavanju 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, istaknuo da je “Alija Izetbegović svoj životni put prošao časno, ponosno i uspravno. Na tom putu ga je vodila vjera u Boga i stalna težnja za ljudskom slobodom, pravednošću i dostojanstvom“.

"Bio je mislilac, humanista i ustrajni borac za afirmaciju nacionalnog identiteta Bošnjaka i multietničkog karaktera države BiH. Nepokolebljivo se i dosljedno, tokom svog ukupnog političkog djelovanja, kao i u najtežim danima agresije na našu domovinu, zalagao za demokratiju, toleranciju i vladavinu prava, ispravno razumijevajući da je očuvanje bosanske državnosti ključni uvjet očuvanja bošnjačke, ali i sveukupne nacionalnosti i državnosti", kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, političko naslijeđe Alije Izetbegovića sadrži poruke koje daju odgovore na zamršena pitanja i naše današnjice i naše budućnosti. Ukazivao je na važnost kretanja BiH prema članstvu u EU i NATO-u.

"Zbog toga smo dužni, a to smo i radili u posljednje četiri godine, posvećenim i istrajnim radom osigurati evropsku perspektivu BiH, perspektivu koja donosi kvalitetne zakone, efikasnu i uređenu državu, ekonomski prosperitet, zapošljavanje i socijalnu pravdu", poručio je Zvizdić.

Istaknuo je da je rahmetli Alija Izetbegović bio državnik u najčasnijem značenju te riječi. Uvijek je davao prednost interesima države nad uskostranačkim interesima.

"Govorio je o važnosti očuvanja jedinstva među Bošnjacima i životu jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih, posebno insistirajući da će svako razjedinjavanje Bošnjaka voditi ka slabljenu političkog utjecaja. Danas smo svjedoci istinitosti i važnosti takvih njegovih poruka. Zbog toga svi koji politički predstavljaju Bošnjake i sve građane koji vole BiH imaju obavezu da odgovorno i uporno rade na jedinstvu probosanskih snaga i da jačaju političku, ekonomsku i društvenu poziciju potrebnu za rješavanje izazova koji stoje ispred naše države, naše budućnosti i naše opstojnosti. Zbog opravdanog očekivanja našeg naroda, zbog duga prema šehidima i poginulim u odbrani od agresije naslijeđe rahmetli Alije Izetbegovića moramo čuvati, afirmirati i prakticirati", kazao je Zvizdić.

U današnjem vremenu, naglasio je, ovo je više nego potrebno, "jer je to najbolji odgovor na aktuelne nasrtaje na državne atribute Bosne i Hercegovine“.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić je kazao novinarima da Alija Izetbegović ni u najtežim trenucima nije gubio nadu, nije gubio vjeru i "sačuvao je multietnički duh ove zemlje“.

"Mislim da je to najveća tekovina i baština koju nosimo od rahmetli Alije Izetbegovića", kazao je Sarajlić.

U povodu obilježavanja 15. godišnjice smrti Alije Izetbegovića brojne su delegacije položile cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića.

Pored članova Izetbegovićeve porodice to su, između ostalih, učinili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, delegacija Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Centrale SDA, delegacija Parlamenta FBiH, Vlade FBiH, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, predstavnici Kantona i Grada Sarajevo, te pojedinih općina, predstavnici boračkih udruženja, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te brojne druge delegacije.

Cvijeće su položili i delegacija ambasade Turske u kojoj je pored ambasadora bio i predsjednik Ustavnog suda Turske, potom delegacije ambasada Katara, Irana, Palestine, Pakistana...