BiH
0

Zvanično uručeno pozivno pismo NATO-a BiH za pridruživanju Partnerstvu za mir

FENA
Pozivno pismo NATO saveza Bosni i Hercegovini za pristupanje Programu Partnerstvo za mir uručeno je jučer u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Pozivno pismo NATO saveza Bosni i Hercegovini za pristupanje Programu Partnerstvo za mir uručeno je danas u sjedištu NATO-a u Bruxellesu na sastanku veleposlanika BiH pri NATO savezu Svena Alkalaja i generalnog tajnika NATO-a Jaap de Hoop Scheffera, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pozivno pismo se upućuje u skladu s odlukom šefova država i vlada zemalja članica, donesenom na summitu NATO-a u Rigi 29. nobembra 2006. godine, o pozivu Bosni i Hercegovini u članstvo NATO Programa Partnerstvo za mir te na temelju odluke euroatlanskog partnerskog vijeća od 6. decembra 2006. godine kojom se BiH poziva da se priključi ovom programu nakon potpisivanju Okvirnog dokumenta Partnerstva kojim će potvrditi svoju privrženost konceptu Vijeća onako kako to propisuje temeljni dokument Partnerstva.

Na temelju poziva zemalja članica, potpisivanje Okvirnog dokumenta predviđeno je za 14. decembra 2006. godine u 9.30 sati u prigodi sastanka Sjevernoatlanskog vijeća u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Ceremoniji potpisivanja Okvirnog dokumenta prisustvovat će članovi Predsjedništva BiH, a dokument će u ime BiH potpisati predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Potpisivanjem ovog dokumenta BiH i formalno postaje član euroatlanskog partnerskog vijeća te stiče sva prava i obaveze u skladu s Općim dokumentom Partnerstva i potpisanim Okvirnim dokumentom, saopćeno je.