Izbori krajem mjeseca
73

Zvanično predstavljen kandidat SDA za načelnika Starog Grada Dženan Selimbegović

S. M.
Dženan Selimbegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Dženan Selimbegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Stranka demokratske akcije na danas održanoj press konferenciji zvanično je predstavila svog kandidata za načelnika Općine Stari Grad Dženana Selimbegovića.

Danas je zvanično počela izborna kampanja za izbore za načelnika Općina Stari Grad koji će se održati 29. oktobra, a nakon što je na julskom referendumu opozvan bivši načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Potpredsjednik SDA i predsjednik povjereništva SDA Stari Grad Haris Zahiragić obraćajući se prisutnim rekao je da kada je Selimbegović odabran za kandidata nisu mu davane velike šanse.

"Međutim, u posljednjih mjesec dana prema anketama Dženan Selimbegović se ravnomjerno nosi sa drugim kandidatom Irfanom Čengićem, iako je tek počela izborna kampanja", rekao je Zahiragić.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Dodao je da ga posebno raduje što je Stranka za Bosnu i Hercegovinu podržala kandidaturu Selimbegovića.

"Posljednjih mjesec dana se krše pravila izborne kampanje, pokušavali su utjecat na javno mnjenje. Pozivali su naše članove na razgovor sa našim kandidatom, a onda je prisutan bio drugi kandidat", rekao je Zahiragić.

Naglasio je da je na programu Selimbegovića radio niz stručnjaka.

"Program je realan i ostvariv u narednih pet godina imajući u vidu činjenicu da je ovo kampanja za godinu dana. To je ono što mi možemo garantovati da će biti ispunjeno", rekao je Zahiragić.

Kandidat Selimbegović je kazao da je 29. oktobra politička utakmica između dva koncepta.

"Jedan koncept koji je 2020. godine pretenciozno nazvan 'sarajevski dogovor' koji se nepune tri godine nakon toga završava smjenom njihovog zajedničkog kandidata u općini Stari Grad, otvaranju procesa smjene njihovog drugog zajedničkog kandidata Srđana Mandića u Općini Centar, nedostatkom podrške Općinskom vijeću njihovom trećem zajedničkom kandidatu u Općini Novo Sarajevo", rekao je Selimbegović.

istakao je da građani osjećaju jednu nekompetenciju i nerad.

"Drugi koncept je koncept okupljen oko moje kandidature i izbornog programa. naš koncept je da znamo šta hoćemo, da znamo s kim hoćemo, odnosno nećemo. Zanmo kako to uraditi", rekao je Selimbegović.

Tokom predstavljanja izbornog programa rekao je da su to ciljevi i obećanja u periodu od narednih pet godina, te da je podijeljen u osam oblasti.

"U smislu ekonomskog razvoja prioriteti su nam efikasno upravljanje resursima općine, razvoj e-uprave i transparentnosti, razvoj turizma i turističkih lokaliteta, te podrška obrtnicima i privredi", rekao je Selimbegović.

Rekli su da će odmah pristupi osnovanju javnog općinskog preduzeća koji će imati za cilj preuzimanje nadležnosti nad javnim parkinzima u Općini Stari Grad.

"Na taj način ćemo generirati prihode na godišnjem nivou od tri do četiri miliona KM koje ćemo onda usmjeriti u razvoj Općine Stari Grad u cjelini", kazao je Selimbegović.

U oblasti infrastrukture i urbanizacije rekao je da će prioritet biti unapređenje komunalne strukture, sistema vodosnabdijavanja i kanalizacije, unapređenje saobraćajne infrastrukture, zaštita nacionalnih spomenika i kulture baštine, obnova historijskog jezgra kao i planska urbanizacija svih dijelova općine.

Između ostalog, kazao je da će u mjesnoj zajednici Bistrik izgraditi sportsku dvoranu, kod gornje OŠ Edhem Mulabdić, rekonstruisati bazen Bentbaša i legalizovati bespravno izgrađene objekte.

U oblasti obrazovanja istakao je da će unaprijediti infrastrukturu škola.

"Povećati pristup predškolskom obrazovanju, stipendirati najbolje učenike, unaprijediti neformalno obrazovanje. Odlučili smo uvesti projekat u narednim godinama kojim ćemo snositi troškove ekskurzije učenika završnih razreda osnovnih škola na prostoru Starog Grada", rekao je Selimbegović.