Sankcije na vidiku
232

Zvaničnici RS-a pisali EU: Povlačenje nadležnosti nije korak ka otcjepljenju

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Zvaničnici Republike Srpske uputili su dokument u institucije Evropske unije kojim pokušavaju opravdati proces povlačenja nadležnosti s nivoa države BiH na nivo entiteta.
U dokumentu se kaže kako "Republika Srpska poštuje Dejtonski mirovni sporazum i pravnim procesom povlači nadležnosti, što nije korak ka otcjepljenju od BiH".

Dalje navode kako RS u parlamentarnoj proceduri povlači nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH.

"Republika Srpska djeluje poštujući teritorijalni integritet BiH, a proces vraćanja nadležnosti nije korak ka otcjepljenju, naglašava se u dokumentu.

U dokumentu se navodi kako je Ustavom BiH predviđeno da sve ovlasti, koje nisu izričito propisane institucijama BiH, pripadaju entitetima.

"S izuzetkom Ustavnog suda BiH, pravosudna pitanja nisu pitanja institucija BiH. Međunarodna krizna grupa priznala je da je Dejtonski sporazum dodijelio pravosudna pitanja entitetima. Politička kriza u BiH treba da bude riješena unutrašnjim dijalogom, a Briselu nije mjesto u unutrašnjim pitanjima, jer RS vraćanjem nadležnosti pokazuje da odbacuje strana uplitanja", dodaje se u dokumentu.

U dokumentu piše kako političko Sarajevo blokira bilo kakvu promjenu u oblasti pravosuđa i da SDA od 2011. godine odbacuje predložene obrasce EU za reformu pravosudnog sistema".

"Uprkos činjenici da RS traži vraćanje nadležnosti pažljivim demokratskim procesom, oni koji unutar BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća strahuju da će kao rezultat ove mjere izgubiti vlast, pozvali su EU da uvede sankcije institucijama i liderima RS-a", navodi se u dokumentu.

Sjednica ministara vanjskih poslova EU zakazana je za 21. februar.