Ostali bez granta
229

Zvaničnici iz Goražda poslali oštre poruke Vladi FBiH: Ovakvim odnosom nas vodite u kolaps!

E. A.
Obuća, Čeljo, Velić
Obuća, Čeljo, Velić
Nakon što je Vlada Federacije BiH poništila odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti i BPK Goražde je ostao bez granta od 2,9 miliona maraka, budući da nije usvojen prijedlog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Upravo su u ovom kantonu sve oči bile su uprte u ova sredstva zbog nezavidne finansijske situacije kojoj se ovaj kanton nalazi od osnivanja i očuvanja opstojnosti BPK Goražde čiji budžet manji od mnogih općina u FBiH.

"Bez podrške koju dobijamo u pitanje bi došla naša sposobnost da građanima garantujemo minimum sigurnosti, pravo na kvalitetno obrazovanje, a posebno zdravstvenu zaštitu koja je i prije koronavirusa bila na stalnoj kušnji jer kvalifikovan i stručan kadar traži prostore gdje je standard života znatno na višem nivou. Iskreno želim vjerovati da će i naši prijatelji u ostalim kantonima shvatiti da bi opstanak ljudi na Drini trebao i morao biti strateški interes FBiH. Iz ovog granta se obezbjeđuje i funkcionalnost općina Foča i Prača u FBIH koje još nikada nisu došle na nivo samoodrživosti", kaže premijerka BPK Aida Obuća.

Ona je ranije upozorila da kriteriji za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa ne poznaju geostrateške interese niti potrebu za ravnomjernim razvojem FBiH bez čega bi jedina perspektiva bila iseljavanje s Drine.

"Pandemija je na ovom prostoru u startu načinila veliku štetu, jer je pojava koronavirusa veći dio industrijske proizvodnje odmah stavila u karantin tako da će ekonomske posljedice biti veće nego u mnogim dijelovima BiH. Iskreno se nadam da će kao i do sada znatno bogatije sredine pokazati empatiju i pružiti ruku podrške svima kojima to bude potrebno", kaže Obuća.

Također i grad Goražde je ostao bez 120.000 KM, a općina Foča u FBiH bez 40.000 KM. U BPK Goražde žele da vjeruju kako se neće ponoviti vremena u kojima su bili prepušteni sami sebi.

Oštre reakcije

Senad Čeljo, delegat u Domu naroda PFBIH kaže da su u proteklih desetak dana, uz sve probleme uzrokovane koronavirusom, vodili intenzivne aktivnosti na obezbjeđenju grant sredstava, te da će zbog ovakve odluke prema BPK Goražde prestati podržavati Vladu FBIH, ukoliko ne isprave grešku.

"Išli smo ka cilju da BPK Goražde ostvari grant od 3 miliona KM i skoro pa da smo u potpunosti ostvarili taj cilj. Naime, Vlada Federacije BiH je u petak donijela Odluku o raspodjeli sredstava namijenjenih kantonima, gradovima i općinama u ukupnom iznosu od 21 milion. BPK Goražde je po ovoj odluci trebao dobiti 2,9 miliona KM i bili smo zadovoljni. To bi nam omogućilo da u ovom stanju, kada su budžetski prihodi jako slabi, održimo sistem i interventno djelujemo prema realnom sektoru, prvenstveno obrtu. Međutim, pojavilo se nezadovoljstvo raspodjelom sredstava obuhvaćenih drugom odlukom, koja se odnosi na općine i gradove. Primjedbe smatram opravdanim i mislim da je Vlada Federacije trebala pravednije raspodijeliti sredstva umjesto da obje odluke stavi van snage. Ovakav odnos Vlade Federacije BiH prema Goraždu nas vodi u kolaps i već sam izvjestio predsjednika Stranke za BiH, ali i odgovorne u SDA da više nemam namjeru podržavati ovu Vladu Federacije u Domu naroda Parlamenta FBiH. Bilo bi logično da to učine i drugi delegati iz Goražda, ali bez obzira na njihovu odluku ja ću ostati dosljedan svog stava, izuzev ako ne isprave ovu nepravdu prema Goraždu. Predsjedniku Kluba delegata Bošnjaka najavio sam ostavku na mjesto zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka”, kaže Senad Čeljo, delegat u Domu Naroda Parlamenta FBIH.

Moraju pronaći sredstva

Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde u izjavi za Klix.ba ističe da se grant sredstva moraju izdvojiti za BPK Goražde i to veća i značajnija nego prethodnih godina.

"Posebno se to mora uraditi u ovim teškim vremenima kad se očekuje pad prihoda, udarac na privredu, i neizvijesna godina u finansijskom smislu. Na Budžet od 40 miliona, 2.9 miliona je značajna pomoć, a sada kad nam se to praktično poništilo i kada je neopravdano odbačen prijedlog da se, iz sredstava namijenjenim za transfere nižim nivoima vlasti, odvoji kao grant 2.9 miliona za BPK Goražde i 1.5 miliona za Posavski kanton, sada će Vlada Federacije BiH morati iznaći novi način kako sačuvati život na Drini. I bez pandemije, BPK Goražde bez podrške Vlade FBiH bi teško mogao ispuniti sve svoje ustavom predviđene obaveze. Obaveza je Vlade Federacije BiH da kad je u pitanju BPK Goražde napravi i iznimku. Neka Vlada FBiH odmah obustavi javne konkurse za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu, gdje zbirno ima dovoljno sredstava da se pomogne nerazvijenim kantonima, odnosno onima koji ne mogu sami finansirati svoje ustavne obaveze", kaže Velić.