PSBiH
0

Žustra rasprava o Informaciji o radu Tužilaštva BiH

FENA
Predstavnički dom PSBiH obavio je i raspravu o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2008. Poslanici su većinu vremena proveli u raspravljanju o tome ko je počeo rat, ko je počinio zločine i zašto i koliko se procesuiraju pripadnici triju naroda u BiH.

"Ovaj dom kao i ostale institucije vlasti moraju dati punu podršku i pomoć radu Tužilaštva BiH da bi ova institucija što bolje obavljala svoj posao", kazao je predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović uz opasku da nije predviđeno da Predstavnički dom usvaja ovu informaciju već da je razmatra ili primi k znanju.

U nastavku rasprave o Informaciji istakao je da Tužilaštvo BiH ne smije imati bilo kakav etnički element te da je svaki pokušaj unošenja tih elemenata pokušaj politizacije ovog pitanja, a što bi bilo pogubno za nezavisnost pravosuđa.

Poslanik Slavko Jovičić protestirao je protiv angažiranja stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH i njihovom postavljanju na rukovodeće funkcije u ovoj instituciji.

"Neka Tužilaštvo BiH odmah počne tražiti alternativu za strane sudije jer, što se mene tiče, oni nikada više neće dobiti podršku za angažovanje u Tužilaštvu BiH", kazao je Jovičić.

Dodao je da nema otvorenih procesa o zločinima koji su počinjeni nad Srbima i Hrvatima.

"Nema pravde za Srbe i Hrvate u ovom tužilaštvu kao ni na Sudu BiH", istakao je Jovičić te kazao da neće podržati dostavljenu Informaciju o radu Tužilaštva BiH.

Informacija Tužilaštva BiH je nekompletna, smatra poslanik Bakir Izetbegović, jer nema konkretno navedenih očekivanja od izvršnih vlasti.

"BiH je kontaminirana ratnim zločincima koji slobodno hodaju ulicama", zaključio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković kazao je da je Tužilaštvo BiH politički organ koji radi pod utjecajem međunarodne zajednice te da potkopava suverenitet BiH.

"U Informaciji ste naveli da je Tužilaštvo nezavisno, ali je očigledno da nije jer je pod stalnim uticajem međunarodnih faktora", rekao je Živković obrativši se glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu.

Barašin je u obraćanju poslanicima istakao da "tvrdi da su tužoci nezavisni u svom radu" te da su Tužilaštvu BiH još potrebni strani tužioci.

Osvrćući se na komentare pojedinih poslanika o neravnomjernom procesuiranju ratnih zločina, Barašin je kazao da je "lično podigao optužnice protiv jednog Srbina, dvojice Hrvata i trojice Bošnjaka".

U Informaciji se, pored ostalog, navodi da Tužilaštvo svoju funkciju ostvaruje putem tri tužiočka odjela: Posebni odjel za ratne zločine, Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, te Odjel za međunarodnu pravnu pomoć i terorizam i ostala krivična djela.

U Posebnom odjelu za ratne zločine tokom 2008. u radu je bilo 659 predmeta protiv 3.580 osoba, a od tog broja tokom 2008. zaprimljeno je 85 predmeta protiv 386 osoba.

Rješavajući po optužnicama ovog odjela, Sud BiH je u devet predmeta protiv devet osoba donio drugostepene presude, od kojih je protiv osam osoba izrečeno osam osuđujućih presuda i kazne zatvora u trajanju od 93 godine i šest mjeseci.

Među problemima ovog odjela navedeno je i nepostojanje pravnog okvira kojim bi se regulirala regionalna saradnja, a naročito ako se uzme u obzir da mnogi osumnjičeni za krivična djela ratnog zločina na teritoriji BiH istovremeno imaju i državljanstva susjednih zemalja, koje ne izručuju svoje državljane.

Kako se navodi u ovoj informaciji, problemi Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju tiču se pravovremenog lociranja i osiguranja svjedoka u istražnoj i u fazi suđenja, nedovoljne efikasnosti u prikupljanju dokaza putem međunarodne pravne pomoći, nedovoljnih ljudskih resursa, nedostatka kancelarijskog prostora i neadekvatnog prostora za čuvanje aktivnih spisa.

Istrage koje provodi ovaj odjel su sve složenije jer se odnose na teška i složena krivična djela koja iziskuju značajno zalaganje u smislu vremena i angažiranje svih kapaciteta.

Od ukupnog broja predmeta na kojima je rađeno u 2008. u ovom odjelu, Sud BiH je izrekao 23 osuđujuće presude protiv 39 osoba, četiri oslobađajuće protiv 12 osoba i jednu odbijajuću protiv četiri osobe.

U ovim predmetima izrečeno je 14 različitih zatvorskih kazni u trajanju od oko 53 godine, devet različitih uvjetnih kazni i 18 novčanih kazni od 415.000 KM, dok je, u isto vrijeme, izvršeno oduzimanje različitih oblika imovinske koristi vrijedne oko 1.535.000 KM.

Odjel za međunarodnu pravnu pomoć i terorizam i ostala krivična djela je tokom 2008. radio na 936 predmeta, od kojih je 489 predmeta preneseno iz ranijih godina, dok je 447 zaprimljeno u 2007. godini.

Sud BiH, postupajući po optužnicama ovog odjela, donio je 99 presuda protiv 123 osobe, od čega 95 osuđujućih protiv 117 osoba i četiri oslobađajuće protiv četiri osobe. U 18 predmeta prema 25 osoba izrečena je različita zatvorska kazna, u 69 predmeta prema 78 osoba izrečena je uvjetna presuda, a u 11 predmeta prema 14 osoba izrečena je novčana kazna.

Problem ovog odjela je nedovoljan broj tužioca, manjak smještajnog kapaciteta, te to što, u odnosu na ostala dva odjela, jedini ne uživa podršku Ureda registrara BiH.