BiH
10

Župljanin: Masakr kod Kotor-Varoši počinili srpski civili, a ne vojska

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U nastavku odbrane Ratka Mladića pred sudom u Haagu, svjedok Slobodan Župljanin tvrdio je da Vojska Republike Srpske (VRS) u jesen 1992. nije mogla da spriječi “masakr” nad muslimanima kod Kotor-Varoši koji su, po njemu, počinili srpski civili, javlja BIRN - Justice Report.

Kotor-Varoš je jedna od sedam općina u kojima je, po optužnici protiv Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, progon nesrpskog stanovništva od 1992. imao razmjere genocida.

Svjedok Župljanin, tada kapetan VRS-a, potvrdio je da je 4. novembra 1992. u selu Grabovica ubijeno oko 150 muslimana koji su se prethodno predali.

Napominjući da je o tome izvijestio nadređenog oficira, Župljanin je rekao: “Ne znam da li sam pomenuo broj, ali znam da sam napisao da su oni idioti gore počinili masakr... Ja sam to nazvao masakrom”.

Nadređenog je, kako je rekao, uvjerio da u zločin nisu bili umiješani pripadnici njihove brigade.

Na pitanje tužiteljke Camille Bibles da li je o zločinu u Grabovici uopće bilo istrage, svjedok je odgovorio da mu to “nije poznato”.

Na pitanje sudija ko je počinio to masovno ubistvo, Župljanin je kazao da je od oficira s lica mjesta čuo da je “u strašnom incidentu pretežno učestvovalo civilno stanovništvo, a njegovo obezbjeđenje nije moglo da ih spriječi”.

Pošto mu je tužiteljka predočila da je kasnije za novine izjavio da je zarobljene u Grabovici “stigla zaslužena kazna”, svjedok je tvrdio da je mislio “na ekstremiste koji su bili legitimni vojni cilj” a ne na civile.

Sudija Bakone Moloto na to ga je upitao “šta je zaslužena kazna”, a Župljanin odgovorio: “I likvidacija i zarobljavanje.”

Na dodatno sudijsko pitanje “da li je po međunarodnim konvencijama dozvoljeno da ih likvidirate zato što su ekstremisti”, svjedok je uzvratio: “Ne, ali pod zasluženom kaznom sam mislio na likvidiranje u borbi i zarobljavanje, ne poslije toga.”

Župljanin je potvrdio i da je u augustu 1992. znao da je nad muslimanskim zarobljenicima na Korićanskim stijenama, u rejonu njegove brigade, počinjen još jedan “masakr”.

Kao i raniji Mladićevi svjedoci, Župljanin je za rat u Kotor-Varoši okrivio muslimanske i hrvatske “ekstremiste”, zbog kojih je srpska vojska bila prinuđena da preduzme akcije razoružavanja nesrpskih sela.

On je rekao da je njegova jedinica stotine muslimanskih i hrvatskih vojnika, koji su se predali, prebacila u Hrvatsku.

Danas započet iskaz će sutra dovršiti sljedeći Mladićev svjedok, Davor Kolenda.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.