BiH
8

Zaštićeni svjedok: Ratku Mladiću bilo neprihvatljivo zauzimanje Sarajeva

FENA
Ratko Mladić (Foto: EPA)
Ratko Mladić (Foto: EPA)
Zaštićeni svjedok odbrane Ratka Mladića tvrdio je da optuženi, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), nije imao namjeru da osvoji Sarajevo.

Svjedok GRM-010, nekadašnji pripadnik VRS-a, izjavio je da je bio prisutan kada je Mladić 1993. rekao kako je ideja o osvajanju Sarajeva neprihvatljiva jer bi donijela velike žrtve na obje strane i dodatno krvoproliće, saopćio je BIRN - Justice Report.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Peter Mccloskey, GRM-010 je kazao da ne zna koje su Mladićeve namjere bile, ali da u generalovom govoru posvećenom operaciji “Lukavac ‘93” takvu mogućnost nije vidio.

"Mladić je rekao kako je ideja da se spoje dva korpusa - sarajevski i hercegovački - i da se suprotna strana privoli na pregovore o pravičnom miru. Tako je on govorio", izjavio je GRM-010 u iskazu posredstvom videoveze, čiji je veći dio bio zatvoren za javnost, prenosi BIRN.

Optužnica Mladića tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim minobacačkim i snajperskim napadima. Svjedok GRM-010 je nastojao da relativizuje Mladićevu naredbu iz maja 1992. da artiljerija VRS-a otvori vatru po sarajevskom naselju Pofalići, zato što tamo “ima malo Srba”.

Tvrdeći da je preko radioveze čuo tu naredbu, ali ne identifikujući izričito generala Mladića, GRM-010 sugerisao je kako je ona podrazumijevala “da se dejstvuje po vojnim i paravojnim formacijama” i “bandama” muslimana, koje su prethodno izazvale “egzodus Srba s Pofalića, napadajući, paleći i pljačkajući njihove kuće”.

O tome je svjedoka, kako je rekao, plačući obavijestio srpski vojnik Milenko ili Milanko Mladić, koji mu je pokazao “dim zapaljenih srpskih kuća na Pofalićima, uključujući i kuću generala Mladića”.

U sudnici više puta puštanom audiosnimku, koji je presrela Teritorijalna odbrana BiH, čuje se kako Mladić podređenom oficiru naređuje da artiljerijom gađa naselja Velašići i Pofalići, jer “tamo nema mnogo srpskog življa”, kao i mete u centralnim sarajevskim ulicama. Komandant VRS-a naredio je i “jedan plotun” na zgradu Predsjedništva BiH, prenosi BIRN.

Kako je Mladić rekao na snimku načinjenom u noći između 28. i 29. maja 1992. godine, cilj tih napada bio je da se Sarajlijama “razvuče pamet” i da im se ne dozvoli da spavaju. Mladićeva odbrana je ranije tokom procesa osporavala autentičnost snimka, tvrdeći da je riječ o montaži muslimanske strane. Snimak je prihvaćen kao dokaz tužilaštva protiv generala Mladića.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a. Sljedeći svjedok odbrane Boško Amidžić danas započeto svjedočenje nastavit će sutra, 9. decembra, saopćio je u ponedjeljak BIRN - Justice Report.