Federalne polemike
14

Žuljević: Dok se Novalić i Hurtić svađaju s radnicima i sindikatima, SAD preporučuje da se ulaže u RS

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
State department objavio je izvještaj koji je direktna optužnica vlasti za ekonomsko ubistvo države, smatra delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Domu naroda, Aner Žuljević.

"Dok se Hurtić i Novalić obračunavaju sa sindikatima i radnicima u FBiH, State Department im u svom izvještaju jasno navodi da promovišu endemsku korupciju i direktno preporučuje ulaganje u RS", kaže on

U izvještaju se posebno navodi kako je u nastojanju da promovira bolje poslovno okruženje u entitetu, dodaje, Vlada Republike Srpske donijela niz amandmana 2013. godine kako bi kreirali RS-ov "one-stop-shop" model registracije firmi, osjetno čineći lakšim, bržim i jeftinijim za nove vlasnike biznisa da registruju svoje firme u RS-u.

"Federacija je najavila planove za uspostavu jedinstvenog modela za registraciju firmi, ali se u praktičnom smislu godinama nista ne dešava. Nažalost, u svijet je s vrlo kredibilnog izvora otišla poruka kako investitori u BiH moraju prevladati korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem, navodi se u novom godišnjem izvještaju State Department", kaže on.

Činjenica da su nam zadnje dvije godine strane investicije iznosile 505 miliona američkih dolara u 2019, a u 2018. godini 458 miliona dolara samo dokazuje koliko nesposobnu vlast imamo i kako se stvari u ekonomiji ne dešavaju slučajno, navodi on.

"Posebno zabrinjava činjenica kako je nas najveća svjetska ekonomija svojim investitorima promovisala kao zemlju koja je leglo korupcije iza koje stoji vlast. BiH je u izvještaju navedena među najmanje atraktivnim poslovnim okruženjima u jugoistočnoj Evropi, rangirana na 90. mjesto među 190 globalnih ekonomija. Na kraju, nije ni čudo da svi respektabilni analitičari navode kako će nam sa ovakvom vlasću trebati 60 godina da stignemo životni standard zemalja EU", zaključuje Žuljević.