BiH
27

Žuljević: Aranžman Vlade FBiH s MMF-om vjerovatno će biti predmet krivične prijave

Piše: Er. M.
Aner Žuljević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević izjavio je kako delegati SDP-a BiH neće prihvatiti Pismo namjere koje će se naći na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Žuljević je kazao da mu nije jasno kako je uopće izvršna vlast sebi dala za pravo da zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) poništava ustavnu nadležnost Parlamenta FBiH.

On je kazao kako je novac MMF-a već dostavljen vlastima, a da se od Parlamenta Federacije BiH tek naknadno traži odobrenje.

Istakao je da se iz sadržaja pisma namjere može vidjeti kako je Vlada FBiH prodala građane entiteta za milijardu KM benificija koje će uživati vlasti u Federaciji BiH.

Kako kaže, u pismu namjere stoji da će vlasti u entitetu štititi strane banke te da je Razvojnoj banci zabranjeno da finansira privredne subjekte.

Dodao je i da je Vlada FBiH dosta toga slagala u pismu namjere, počevši od toga da neće dozvoliti konverziju kredita pa sve do boračke revizije.

Na kraju je zaključio kako SDP-ovi delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH neće prihvatiti pismo namjere koje ide na štetu građanima te da će najvjerovatnije ponašanje Vlade FBiH u vezi s aranžmanom s MMF-om biti i predmet krivične prijave.