BiH
533

Zukorlić: Možda se kandidujem za predsjednika Republike Srpske

Anadolija
Muamer Zukorlić (Foto: Klix.ba)
Muamer Zukorlić (Foto: Klix.ba)
Doskorašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić izjavio je da mu je predloženo da se kandiduje za predsjednika Republike Srpske, te da o tome trenutno razmišlja.

Zukorlić je večeras zajedno sa beogradskim muftijom Muhamedom Jusufspahićem gostovao u emisiji "Pošteno" na Federalnoj televiziji i ostao zagonetan kad je u pitanju ovaj politički angažman, ne htijući otkriti više detalja, samo je natuknuo kako ima državljanstvo BiH, s obzirom da je prijavljen kao građanin Srebrenice, gdje je glasao na lokalnim izborima 2012. godine.

Jusufspahić je rekao kako je u emisiju došao upravo kako bi razgovarali, ali "ako bi svaka država imala svoju islamsku zajednicu zašto ne bi i Srbija".

On je rekao da prihvata inicijativu pomirenja, ali se upitao i "da li je moguće da Islamska zajednica Srbije bude dio Islamske zajednice u BiH. Šta je Bosna i Hercegovina? Nova Jugoslavija? Dajte da napravimo nešto što je bolji okvir za sve nas i bit će prihvaćeno".

Jusufspahić je ukazao na važnost činjenice da u Srbiji ne žive samo Bošnjaci muslimani te da je ta zemlja u tom smislu majka tamošnjih muslimana.

Muamer ef. Zukorlić, sandžački muftija je, odgovarajući na pitanje o prihvatanju ruke pomirenja, rekao kako "nema nikakav problem s rukom i s prihvatanjem, pogotovo ne lični, ali se ovdje radi o urušavanju zajednice".

On je rekao da u njegovom slučaju nisu u pitanju personalni odnosi.

"Ja nemam problem sa bilo kim, šta god mislio o meni", rekao je Zukorlić

Muftija sandžački je podsjetio da je najavio, ukoliko to i dalje bude smatrano problemom, povlačenje sa te pozicije, što je, kako je rekao, i učinio.

"Ja jesam izvor problema za sve one koji hoće muslimane da tretiraju diskriminatorski", rekao je Zukorlić.

Govoreći o posredovanju Uprave za vjerske poslove Turske u cilju rješenja podjela među muslimanima na prostoru cijele Srbije, dvojica vjerskih vođa su naglasili kako je svako pomoć dobrodošla, ali "nam svi trebaju pomagati na naš, ne na svoj način".

"Što se tiče konstruktivnosti turskoga Diyaneta, kao što je reis-ul-ulema (Husein ef. Kavazović) kazao, dobro su došli ako mogu da pomognu, ili ako hoće da pomognu. Ali, ne može se pomagati nikome na svoj način, nego na njegov način. To treba imati u vidu, specifičnosti koje imamo, okolnosti u kojima živimo...", rekao je Zukorlić.

On je dodao i da "niko ne može određivati ko će biti muftija u Sandžaku ili ko će biti predsjednik Mešihata Islamske zajednice".

"Dajem šansu, pozivam. Povukao sam se s čela Islamske zajednice. Šta još treba da uradim?", rekao je Zukorlić. "Pozivam sve muslimane Srbije da budu slobodni ljudi, da pravimo islamsku zajednicu u duhu vjere, bez služenja drugim interesima".