BiH
6

Zukorlić: Još razmišljam o kandidaturi za predsjednika RS-a

Anadolija
Zukorlić tokom nedavnog otvaranja Gazi-Husrev begove biblioteke u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zukorlić tokom nedavnog otvaranja Gazi-Husrev begove biblioteke u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić potvrdio je da razmišlja o kandidaturi za predsjednika Republike Srpske (RS) kako je najavio prilikom ovosedmičnog gostovanja u emisiji "Pošteno" Federalne televizije.

Muftija Zukorlić, donedavni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, potvrdio je kako je grupa ljudi iz Bosne i Hercegovine, odnosno bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) dolazila kod njega s prijedlogom, pa čak i insistiranjem da se kandidira za prvog čovjeka tog entiteta, ali da "on još uvijek razmišlja".

Nije želio iznositi više detalja o ovoj inicijativi, ali je utisak da je zainteresiran. Na upit novinara agencije Anadolija muftija Zukorlić je, također, potvrdio da ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i da je prijavljen na području Srebrenice, gdje je glasao na lokalnim izborima 2012. godine.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić kaže da svi građani RS-a sa važećim dokumentima imaju pravo biti kandidirani na izborima u BiH.

Objašnjava da je jedina ograničavajuća okolnost to "gdje ko ima ličnu kartu". Ukoliko neko želi biti kandidiran, dodao je, mora za tu izbornu jedinicu imati važeće dokumente.

Salkić: To nije realno

"Postoji mogućnost da se muftija Zukorlić kandidira, ali to nije realno...  Jer, sve druge političke partije imaju svoje kandidate za poziciju, koji će biti poznati tokom aprila. Po meni, to je stvar nekih spekulacija ili nekog ponovnog podmetanja Bošnjacima", rekao je Salkić za AA.

On dalje kaže da je zagovornik zajedničkog nastupa svih bošnjačkih i probosanskih stranaka na izborima u RS i da bi samo to dalo šanse za realan uspjeh u tom dijelu, a kako bi Bošnjaci bili relevantan faktor. Prema njemu, nikakve egzibicije ne bi pomogle. Naprotiv. Pojasnio je da kandidat koji dobije najviše glasova na direktnim izborima za predsjednika RS postaje prvi čovjek entiteta, a oni iza njega potpredsjednici.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu i član Centralne izborne komisije (CIK) BiH prof. dr. Suad Arnautović u izjavi za AA podsjeća da prema Izbornom zakonu BiH postoje tri uvjeta za ostvarivanje aktivnog i pasivnog biračkog prava.

"Uvjet da bi državljanin BiH bio upisan u centralni birački spisak, čime stiče pasivno biračko pravo, odnosno pravo kandidiranja, jeste da je stariji od 18 godina, da je državljanin BiH i treći da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji BiH. Prebivalište je mjesto gdje je stalno nastanjen državljanin BiH. Ispunjavanjem ova tri uvjeta stiče se pravo upisa u Centralni birački spisak. A time se stvaraju uvjeti za kandidiranje za sve nivoe vlasti. Dodatni uvjet jeste da onaj kandidat koji želi da se kandidira za bilo koji nivo vlasti bude u toj izbornoj jedinici prijavljen i registriran do dana raspisivanja Općih izbora", rekao je Arnautović, te dodao:

"Dakle, ako neka osoba želi da se kandidira za neku od javnih funkcija, kao što su funkcije predsjednika i potpredsjednika RS, mora biti prijavljen na području RS do donošenja Odluke CIK-a o raspisivanju izbora,  a to je negdje do 15. maja 2014. godine".

Arnautović nije mogao reći ništa o mogućnosti kandidiranja muftije Zukorlića, te da li ispunjava sve potrebne uvjete u ovom trenutku.

Reakcije iz RS-a

"Zukorlić, ako je registrovan građanin u RS i ako je na biračkom spisku, a znate da je rasprava o državljanstvu, prebivalištu, trenutno blokirana u Parlamentu BiH, onda ima pravo da se kandiduje kao i svaki drugi građanin. Ukoliko je na biračkom spisku ostvaruje pasivno biračko pravo da glasa, a ako ima fiktivnu adresu negdje u RS onda može da bude kandidat na izborima", rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić za banjalučke medije.

Emil Vlajki, potpredsjednik RS, kazao je da Zukorlić, ako je regulirao status u BiH, može da se kandidira za predsjednika RS. Ocijenio je da bi njegova kandidatura mogla povećati otpor nemuslimanskog stanovništva u BiH.

"Činjenica jeste da bi on dobio više glasova od ostalih bošnjačkih kandidata, jer je njegova popularnost ovdje puno veća. Ali ja mislim da se to neće desiti, jer ne vjerujem da bi politički odnosi mogli dozvoliti da se kandiduje neko ko je izvan BiH", naveo je Vlajki u izjavi za Nezavisne novine.

Dodao je da Zukorlić u slučaju kandidature nema ni teoretske šanse da postane predsjednik RS, ali da bi sa najvećim brojem glasova među Bošnjacima mogao postati potpredsjednik.

Muftija Zukorlić najavio je 27. januara, gostujući u emisiji ”Pošteno” FTV-a, da je moguća njegova kandidatura za predsjednika RS na Općim izborima 2014. godine. Zukorlić je tada rekao da su nedavno kod njega bili ”neki ljudi” koji su mu predlagali da se kandidira za predsjednika Republike Srpske.