BiH
0

Zukić: Iduće sedmice znat će se više o formiranju nove Vlade FBiH

FENA
Amir Zukić
Amir Zukić
Iduće sedmice, nakon sjednica oba doma Federalnog parlamenta, uslijedit će razgovori političkih partnera o formiranju postizbornog saziva Federalne vlade.

Po riječima Amira Zukića, generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) kao jedne od učesnica u ovom procesu, tada će se više znati kada će doći do formiranja novog saziva Vlade, a i kako će izgledati raspodjela ministarskih pozicija.

Na pitanje Fene da li se već sada nazire išta od tih budućih rješenja, odgovorio je: "Ništa ne bismo prejudicirali. Vidjećemo".

Sjednice oba parlamentarna doma najavljene su za prvi dan iduće sedmice. Zukić nije precizirao da li će tog dana započeti i navedeni razgovor stranaka.

Njegova stranačka kolegica Melika Mahmutbegović, čije je imenovanje za jednu od dvoje budućih potpredsjednika Federacije BiH već izvjesno, jučer je za Fenu izjavila da ona očekuje formiranje Vlade u narednih deset do petnaest dana.

Mahmutbegović će po prirodi buduće funkcije učestvovati u važnom proceduralnom segmentu imenovanja Vlade time što ona, kao i novi predsjednik te drugi potpredsjednik FBiH, treba da daju saglasnost za imenovanje mandatara za novi Vladin sastav.

Sjednice oba doma Federalnog parlamenta, najavljene za ponedjeljak, trebalo bi da ishode imenovanjem predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije BiH.

Osim Melike Mahmutbegović, kandidatkinje iz SDA za jednu od dvoje potpredsjednika, za drugog je kandidiran Milan Dunović, član Demokratske fronte, a za predsjednika Federacije BiH Marinko Čavara, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Njihove stranke će biti učesnici i političkih razgovora koje je najavio Amir Zukić.

Njegova stranka, SDA, ima kandidata za mandatara a to je Fadil Novalić, privrednik iz Gradačca.