BiH
96

Žrtve zločina u Višegradu trakom ogradile kuću Sumbule Zebe, rušenje odgođeno

Anadolija
Bakira Hasečić (Foto: Anadolija)
Za danas najavljeno rušenje kuće Sumbule (Adem) Zebe u Višegradu, poznatije kao "živa lomača", je odgođeno.

U ovoj kući u Pionirskoj ulici je 14. juna 1992. godine živo spaljeno više od 70 civila Bošnjaka. Prema riječima žrtava, postoje pravosnažne presude za te zločine. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, a Sredoje Lukić na 27 godina. 

Kako javlja reporter agencije Anadolija, na mjestu događaja su šestorica radnika komunalnog preduzeća iz Višegrada, policajci MUP-a Republike Srpske, ali i vojnici EUFOR-a.

Tu su i predstavnici porodica žrtava predvođeni Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja "Žena – Žrtva rata", kao i desetak građana.

Kuća je ograđena trakama. Novinar AA prenosi kako je Hasečić urbanističko-građevinskoj inspektorici iz Višegrada Ljiljani Čiković kazala da "prođu iza traka i uđu u privatnu kuću, ako smiju", te dodala da će "na silu odgovoriti silom". Inspektorica Čiković je rekla da "neće ništa raditi na silu".

Žrtve zločina u Višegradu su, inače, ranije zaprijetile formiranjem živog lanca u slučaju pokušaja da se izvrši rušenje navedene kuće.

Udruženje "Žena-žrtva rata" i Bakira Hasečić, kao opunomoćenik Sumbule Zebe zaprimili su Rješenje kojim se najavljuje da će se 24. decembra u 10 sati biti izvršeno rušenje kuće Sumbule Zebe ukoliko do 23. decembra "ne bude izvršeno vraćanje u prvobitno stanje".

Žrtve vlasti Višegrada nazivaju "ubicama sjećanja", optužujući ih da su započeli kampanju uklanjanja dokaza genocida u Višegradu gdje je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno više od 3.000 osoba, mahom bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnici Udruženja "Žena – Žrtva rata" i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili su danas i ulazak inspektorima i radnicima gradskog komunalnog preduzeća na mezarje Stražište, a kako bi uklonili riječ genocid sa spomen-obilježja žrtvama.