BiH
0

Hasečić: Vlasti u Višegradu se neće usuditi da poruše kuću Sumbule Zebe

FENA
Bakira Hasečić
Bakira Hasečić
Odjeljenje za inspekcijske poslove Općine Višegrad, odnosno urbanističko-građevinski inspektor donijeli su Rješenje o rušenju kuće Sumbule (Adem) Zebe, rođene Omeragić. Prinudno uklanjanje izvedenih građevinskih radova zakazano je za utorak, 24. decembra, u 10 sati, potvrdila je Feni predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.

"Udruženje Žena-žrtva rata i ja kao opunomoćenik Sumbule Zebe zaprimili smo ovo rješenje da će se 24. decembra u 10.00 sati izvršiti rušenje kuće Sumbule Zebe ukoliko ja do 23. decembra ne izvršim vraćanje u prvobitno stanje. Vraćanje u prvobitno stanje smo upravo izvršili jer je kuća 1992. godine zapaljena i tada je izgorjelo više od 70 civila Bošnjaka", naglasila je Hasečić.

Ova kuća je poznata kao "živa lomača Pionirska ulica kuća Adema Omeragića“ gdje je 14. juna 1992. godine živo spaljeno više od 70 civila Bošnjaka. Postoje pravosnažne presude za te zločine. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, a Sredoje Lukić na 27 godina, dodala je Hasečić.

Mišljenja je da se vlasti u Višegradu neće usuditi da 24. decembra poruše kuću ženi koja želi da se vrati na svoje, te da neće smjeti uništiti mjesto zločina.

"Zatražili smo pomoć i od Tužilaštva BiH, koje je napisalo pismo načelniku Općine Višegrad i nama. Naglasilo je da je to mjesto zločina, te da je to mjesto potrebno radi daljeg procesuiranja ratnih zločina, rekonstrukcije događaja. Uključili smo i sve predstavnike međunarodne zajednice koji su bili na terenu. Imamo od njih punu podršku i oni su veoma zabrinuti za opstrukciju povratka i kako će to uticati na one koji žele da se vrate na prijeratno mjesto boravka", kazala je Hasečić.

Naglasila je da se Udruženje ranije obratilo i Tužilaštvu BiH te da su tada naglasili da su vlasti SDS-a u Višegradu zloupotrijebile položaj jer su tražili odobrenje za građenje kuće, koja je već ranije imala odobrenje za građanje kuće, odnosno projekt.

"U zakonu stoji da povratnicima koji se vraćaju u prijeratno mjesto boravka, čije su kuće porušene ili oštećene, ne treba bilo kakva dokumentacija te da se mogu vratiti i obnavljati svoje kuće", kazala je Hasečić.

Istakla je da će 24. decembra biti u Višegradu u kući Sumbule Zebe.

"Sa mnom će biti možda neko i od preživjelih žrtava i nekoliko članica. Ne želimo vršiti masovno okupljanje, kako se ponovno nad nama ne bi vršila tortura, jer to nam ne treba", kazala je Hasečić.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović u izjavi za Agenciju Fena kazao je da je "iznenađujuće da je najavljeno rušenje kuće Sumbule Zebe, jer se radi o objektu koji je na neki način mjesto zločina i koji je zaštićen i po Zakonu o krivičnom postupku".

"Međutim, očito da vlasti u Višegradu imaju namjeru da unište sve ono što podsjeća na zločine koji su počinjeni", kazao je Tahirović.

On je naglasio da očekuje prije svega reakciju vlasti u BiH, institucija koji poštuju zakon da onemoguće rušenje kuće. Dodao je da je "međunarodna zajednica već reagirala, jer su bili na licu mjesta i uvjerili se sami u činjenice koje su na terenu".

"Nadam se da do rušenja neće doći. Ukoliko se ipak vlasti odluče na takvo nešto mi ćemo razmotriti sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju i vjerovatno podnijeti prijavu protiv nadležnih organa u Općini Višegrad i tražiti da nadležni organi, odnosno sud odlučuje o tome iz kojih razloga se to radi. Mi ćemo pokrenuti sve moguće pravne mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju, ukoliko dođe do rušenja", naglasio je Tahirović.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini oštro osuđuje institucionalnu diskriminaciju koju organi vlasti u Višegradu provode nad porodicama stradalih u živoj lomači kuće, u Pionirskoj ulici, u Višegradu.

"Ono što se desilo 14. juna 1992. godine, u Pionirskoj ulici, klasičan je primjer žive lomače. Dok žrtve ovaj događaj pokušavaju sačuvati od zaborava s porukom da se zlo nikada i nikome ne ponovi, vlasti Republike Srpske i Općine Višegrad pokušavaju rušenjem kuće u kojoj su živi spaljeni civili iz Višegrada, skriti istinu i izbrisati pamćenje žrtava i javnosti o brutalnom zločinu i genocidu koji je počinjen, kako u Višegradu, tako i u cijeloj BiH. Da se kojim slučajem živa lomača desila bilo gdje u svijetu, sigurni smo da ne bi bilo nikakvih prepreka da se ista dostojno obilježi i sačuva od zaborava, već bi se gradili memorijalni centri", navode iz Saveza logoraša u BiH.

Savez logoraša u BiH moli sve institucije u BiH, ambasade, Evropsku uniju, OHR da spriječe još jedan zločin nad žrtvama.