BiH
0

Žrtve uputile protestno pismo Theodoru Meronu

Anadolija
Nekoliko desetina organizacija koje okupljaju preživjele genocida u BiH i porodice žrtava, nevladinih organizacija iz BiH i svijeta i uglednih pojedinaca uputili su otvoreno pismo predsjedniku Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji Theodoru Meronu u kojem protestuju protiv odluke tog suda od 28. juna, kojom je haški optuženik Radovan Karadžić oslobođen dijela optužnice za genocid u sedam općina tokom rata u BiH.

"Pretresno vijeće Haškog tribunala donijelo je oslobađajuću presudu po tački 1. optužnice na temelju zahtjeva Karadžića po pravilu 98 BIS, pošto je smatralo da nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, unatoč činjenici da je 16. juna 2004. bivšem predsjedniku Jugoslavije/Srbije i Crne Gore Slobodanu Miloševiću isto Pretresno vijeće Haškog tribunala na istom nivou postupka našlo dovoljno dokaza za genocid u navedenim bosanskim općinama", navodi se u pismu.

U pismu se navodi kako je čudno da se „dokazi o genocidu u Prijedoru, Sanskom Mostu i Ključu, koji su bili dovoljna osnova da se nastavi suđenje Miloševićevu 2004, sada s dokazima Tužiteljstva koji se odnose na Bratunac, Foču, Vlasenicu i Zvornik, smatraju nedovoljnim za procesuiranje Karadžića 2012. Svjesni smo da se Karadžić poziva na pravilo 98BIS po kojem tvrdi da se ne mogu povezivati ranije sudske odluke u drugim predmetima, ali, po pitanju ovog ozbiljnog postupka, ne možemo razumjeti kako se pravne činjenice mogu mijenjati bez ikakvog razumnog nastojanja da se objasne ili opravdaju“.

Nevladine organizacije su pismom zamolile predsjednika Haškog tribunala da preispit „da li je očito zanemarivanje dosljednosti pravne znanosti od strane Suda kompatibilno s poštivanjem temeljnih načela prava, predanosti ciljevima Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te potrebom da se održi povjerenje javnosti u postupku protiv Karadžića“.

„Uime žrtava i uime pravde zahtijevamo da Sud objasni svoju nerazumljivu odluku“, navodi se na kraju pisma dostavljenom i generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, haškom tužitelju Sergeu Brammertzu, bivšij haškoj tužiteljici Louise Arbour, kao i bivšem haškom tužitelju Richardu Goldstoneu.

Potpisnici pisma su, uz ostale, UO Instituta za istraživanje genocida kanada, Društvo za ugrožene narode - international, Obrazovanje gradi BiH, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Bošnjačka kulturna zajednica Preporod Sarajevo, Svjetski savez dijaspore BiH, zatim udruženja Srebreničke majke, Žene Srebrenice, Forum građana Srebrenice, Asocijacija studenata Srebrenice..., kao i brojni pojedinci među kojima Francis Anthony Boyle, David Pettigrew, Marko Attila Hoare, Christian Schwarz-Schilling.