{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KBSA osuđuje odluku haškog Tribunala u vezi sa Karadžićem

F
30.6.2012. u 11:12
0
4
KBSA osuđuje odluku haškog Tribunala u vezi sa Karadžićem
0
KBSA osuđuje odluku haškog Tribunala u vezi sa Karadžićem
Radovan Karadžić
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je šokiran i razočaran odlukom Međunarodnog krivičnog suda za područje bivše Jugoslavije (MKSJ) da sistematski zločini nad bošnjačkim stanovništvom u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik nisu klasificirani kao genocid, saopćio je Upravni odbor KBSA.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zatijeva od Tribunala da dostave konkretne razloge i sporne činjenice koje ne ukazuju da je masovno ubijanje i progona desetina hiljada Bošnjaka sa ovih područja u skladu s međunarodnom definicijom genocida prema Ženevskoj konvenciji iz 1948. godine.

Uvredljivo je da se ova odluka donijela samo nekoliko dana poslije pokušaja rušenja spomenika žrtvama genocida u Višegradu, kao i da je ova odluka donesena upravo na srpski praznik Vidovdan, koji služi kao glavna poluga velikosrpske mitologije o boju na Kosovu i simbolizira dan osvete prema Bošnjacima, navodi se u saopćenju.

Na isti dan su 1914. godine velikosrpski teroristi ubili prijestolonasljednika Austrougarske monarhije Franca Ferdinanada, sto je direktno dovelo do prvog svijetskog rata i genocida nad Bošnjacima istočne Bosne. Na ovaj isti dan 1989. je Slobodan Milošević jezivo najavio velikosrpsku agresiju protiv svojih susjeda i politiku nasilnog razaranja socijalističke Jugoslavije, etničkog čišćenja i genocida sa ciljem stvaranja homegene velike Srbije, podsjetio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

KBSA poziva sve ljude dobre volje, posebno akademske institucije i Bošnjake da protestiraju protiv ove sramne odluke kojom se glavni orkestrator genocida i etničkog čišćenja u BiH oslobađa optužbe za genocid.

- Ovo šalje poruku Bošnjacima i žrtvama genocida da nema pravde za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, stoji u saopćenju.

KBSA smatra da je "Haški tribunal izgubio i ono malo kredibiliteta koji je preostao nakon sramnih odluka u posljednjim godinama uključujući: dozvoljavanje opstrukcije i odugovlačenje suđenja Slobodnu Miloševiću koji je umro bez presude, puštanje na slobodu Biljane Plavšić nakon samo 12 godina zatvora, blage kazne za ratne zločine i genocid (npr. jučerašnja presuda od samo 23 godine za ubistvo više od 200 Bošnjaka) i previše blagi uslovi za izvršavanje zatvorske kazne gdje se ćelije osuđenih porede s hotelskim sobama".

Zbog kontinuiranog neuspjeha da se donese pravda za žrtve genocida i BiH, ispred Bošnjaka sjeverne Amerike, tražimo da se Radovan Karadžić i svi ostali optuđeni pod hitno izruče sudu za ratne zločine u BiH gdje mu se može suditi prema zakonima Bosne i Hercegovine, države protiv koje su ratovali i pred narodom čije su bližnje ubijali, poručili su iz KBSA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: