BiH
0

KBSA osuđuje odluku haškog Tribunala u vezi sa Karadžićem

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je šokiran i razočaran odlukom Međunarodnog krivičnog suda za područje bivše Jugoslavije (MKSJ) da sistematski zločini nad bošnjačkim stanovništvom u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik nisu klasificirani kao genocid, saopćio je Upravni odbor KBSA.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zatijeva od Tribunala da dostave konkretne razloge i sporne činjenice koje ne ukazuju da je masovno ubijanje i progona desetina hiljada Bošnjaka sa ovih područja u skladu s međunarodnom definicijom genocida prema Ženevskoj konvenciji iz 1948. godine.

Uvredljivo je da se ova odluka donijela samo nekoliko dana poslije pokušaja rušenja spomenika žrtvama genocida u Višegradu, kao i da je ova odluka donesena upravo na srpski praznik Vidovdan, koji služi kao glavna poluga velikosrpske mitologije o boju na Kosovu i simbolizira dan osvete prema Bošnjacima, navodi se u saopćenju.

Na isti dan su 1914. godine velikosrpski teroristi ubili prijestolonasljednika Austrougarske monarhije Franca Ferdinanada, sto je direktno dovelo do prvog svijetskog rata i genocida nad Bošnjacima istočne Bosne. Na ovaj isti dan 1989. je Slobodan Milošević jezivo najavio velikosrpsku agresiju protiv svojih susjeda i politiku nasilnog razaranja socijalističke Jugoslavije, etničkog čišćenja i genocida sa ciljem stvaranja homegene velike Srbije, podsjetio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

KBSA poziva sve ljude dobre volje, posebno akademske institucije i Bošnjake da protestiraju protiv ove sramne odluke kojom se glavni orkestrator genocida i etničkog čišćenja u BiH oslobađa optužbe za genocid.

  • Ovo šalje poruku Bošnjacima i žrtvama genocida da nema pravde za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, stoji u saopćenju.

KBSA smatra da je "Haški tribunal izgubio i ono malo kredibiliteta koji je preostao nakon sramnih odluka u posljednjim godinama uključujući: dozvoljavanje opstrukcije i odugovlačenje suđenja Slobodnu Miloševiću koji je umro bez presude, puštanje na slobodu Biljane Plavšić nakon samo 12 godina zatvora, blage kazne za ratne zločine i genocid (npr. jučerašnja presuda od samo 23 godine za ubistvo više od 200 Bošnjaka) i previše blagi uslovi za izvršavanje zatvorske kazne gdje se ćelije osuđenih porede s hotelskim sobama".

Zbog kontinuiranog neuspjeha da se donese pravda za žrtve genocida i BiH, ispred Bošnjaka sjeverne Amerike, tražimo da se Radovan Karadžić i svi ostali optuđeni pod hitno izruče sudu za ratne zločine u BiH gdje mu se može suditi prema zakonima Bosne i Hercegovine, države protiv koje su ratovali i pred narodom čije su bližnje ubijali, poručili su iz KBSA.