{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Negiranje geocida je metod velikosrpskih i separatističkih grupa"

F
30.6.2012. u 14:21
1
12
"Negiranje geocida je metod velikosrpskih i separatističkih grupa"
1
"Negiranje geocida je metod velikosrpskih i separatističkih grupa"
Radovan Karadžić
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine je saopćila danas da je osporavanje i negiranje ratnih zločina i genocida u BiH sredstvo i metod nacionalističkih, velikosrpskih i separatističkih grupa, koji je u službi revizije historije.
Stranka dijaspore BiH reagirala je povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 28. juna u kojoj se navodi da "odlukom Haškog tribunala da se oslobodi optuženik Radovan Karadžić po jednoj tački optužnice za genocid, se potvrđuje da u Republici Srpskoj se nije dogodio genocid".

Cilj negiranja genocida, navodi Stranka dijaspore, prije svega je dezinformiranje kako domaće tako i inostrane javnosti kako bi se zločin vojske RS i vojske bivše Jugoslavije opravdao, a značaj zločina umanjio.

S duge strane, kako se dodaje, negiranjem genocida Dodik i njemu slični negatori genocida nastoje da destabilizacijom unutrašnjih prilika u zemlji pokažu da je država BiH neodrživa.

Stranka dijaspore smatra da je cilj ovakvih izjava, između ostalog, da se omete pronalaženje žrtava genocida i zločina, spriječi kažnjavanje egzekutora genocida te spriječi povratak izbjeglica i dijaspore na svoja prijeratna ognjišta

Stranka dijaspore podsjeća da već postoje pravosnažne presude međunarodnih i nacionalnih sudskih tijela za genocid u Bosni i Hercegovini: Sud Bosne i Hercegovine: Milorad Trbić iz 2011. za genocid u Srebrenici; Međunarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije: Radislav Krstić iz 2004. za genocid u Srebrenici; Savezni Vrhovni sud Njemačke: Maksim Sokolović iz 2001. za genocid u Osmacima – općina Kalesija; Savezni Vrhovni sud Njemačke: Nikola Jorgić iz 1999. za genocid u Doboju; Bavarski žalbeni sud u Njemačkoj: Novislav Đajić iz 1997. (za Foču) gdje je sud oslobodio Đajića optužbi za genocid ali je utvrdio da je zločin genocida kao takav počinjen u Foči; Međunarodni sud pravde UN: Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid: presuda iz 2007. utvrdila da je Srbija prekršila čl. 1. i čl. 4. UN Konvencije o genocidu iz 1948. (kršenje obaveze sprečavanja genocida i kršenje obaveze nekašnjavanja počinitelja genocida u BiH), te nepravosnažna presuda Međunarodnog krivični tribunala za područije bivše Jugoslavije Međunarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije, Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić iz 2010. za genocid u Srebrenici – predmet u žalbenom postupku.

"Pozadina negiranja poslednjeg genocida nad bosanskim civilnim stanovništvom predstavlja projekat trajnog ukidanja jedne evropske države i državnog razbaštinjavanja njenog legalnog i legitimnog vlasnika, bosanskohercegovačkog naroda od Dodika i drugih negatora genocida", saopćilo je Predsjedništvo Stranke dijaspore BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: