Opkoljeno Sarajevo
0

Žrtve traže naknadu štete

FENA
Udruženje "Žrtve opkoljenog Sarajeva 1992. - 1996." i Udruženje građana pogođenih ratnom štetom 91- 96. u BiH održali su u petak u Sarajevu zajedničku sjednicu na kojoj su razgovarali o tužbi za traženje nadoknade za nematerijalnu i materijalnu štetu u opkoljenom Sarajevu koju pripremaju protiv Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja "Žrtve opkoljenog Sarajeva 1992. - 1996." Fadil Hadžić kazao je FENI da je na tom sastanku dogovorena platforma o ulasku u savez dva udruženja u namjeri da prošire aktivnosti, odnosno da preporuke za traženje nadoknade materijalne i nematerijalne štete upute svima koji su tokom opsade bili u opkoljenom Sarajevu.

On kaže da je trenutno oko 800 osoba spremno za podnošenje tužbe za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete, ali naglašava da to iziskuje i određene troškove koje će mnogi od njih teško podnijeti. Zato se, kaže, razmišlja o tome da neki od njih (posebno osobe u stanju socijalne potrebe) budu oslobođeni dijela troškova poput troškova sudske takse.

Zajedničkoj skupštini dva udruženja prisustvovali su i pravni eksperti koji su sa članovima razgovarali o detaljima vezanim za traženje nadoknade za nematerijalnu i materijalnu štetu u opkoljenom Sarajevu.

Pomenuta udruženja imaju slične aktivnosti te se platforma odnosi i na suradnju u oblasti pružanja raznih vidova pomoći građanima pogođenim ratnom štetom tokom rata u BiH, posebno djeci, koja su ostala bez roditeljskog staranja ili osobama u stanju socijalne potrebe.

Udruženje "Žrtve opkoljenog Sarajeva 1992.-1996." broji oko 800 članova (200 obiljelji i 50 samaca), a prema nekim podacima u 1.425 dana opsade u Sarajevo je bilo oko 200.000 stanovnika. Udruženje je osnovano 2009. godine, a trenutno radi u prostorijama koje dijeli sa Udruženjem Roma "Naša budućnost".