BiH
0

Žrtve silovanja u BiH trebaju dostojanstven život, podršku i pomoć

Piše: M. N.
Prema procjenama Ujedinjenih naroda, između 25.000 i 50.000 žena i djevojaka, kao i nepoznat broj muškaraca, silovano je u našoj zemlji tokom rata. Dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ta kategorija građana je ostala bez svojih prava i na marginama društva.

Projekat "Sveobuhvatni pristup za dostojanstven život preživjelih ratnog silovanja i seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini" ima za cilj pružanje sveobuhvatne, odgovarajuće, blagovremene i učinkovite podrške preživjelima ratnog silovanja i seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini, kao i pomjeranje stigmatizacije sa preživjelih na počinioce ratnih zločina u BiH.

Ovaj Projekt je prvi projekt koji pruža cjelovit pristup preživjelima i preživjelima/svjedocima ratnog silovanja i seksualnog nasilja na teritoriji cijele zemlje. Projekat je usmjeren na osnivanje mreža podrške, koje se sastoje od institucija i organizacija koje trebaju i mogu pružiti podršku preživjelima. U ovoj fazi, Projekt se odvija u šest općina u Federaciji BiH i četiri općine u Republici Srpskoj. Dalji koraci će biti povezivanje svih lokalnih mreža, kako bi se pokrila teritorija čitave zemlje.

Sve aktivnosti su usmjerene na omogućavanje dostojanstvenog života preživjelima, putem efikasnije podrške i pomoći, kao i stvaranje odgovarajuće sredine koja će im pružiti podršku, u kojoj će preživjeli biti prihvaćeni i u kojoj će zauzeti dostojanstven i aktivan položaj u porodici i zajednici.

Projekat realizuju Medica Zenica, Udružene žene Banja Luka i agencija Zipr Sarajevo.