Pitanja bez odgovora
77

Žrtve pitaju ministra Grubešu: Koliko je predmeta ratnih zločina procesuirano, zašto šutite?

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je ministar pravde BiH Josip Grubeša poručio da očekuje usvajanje revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina na Vijeću ministara oglasili su se iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
Žrtve poručuju da strategija postoji još od 2008. godine, ali da Tužilaštvo BiH i Ministarstvo pravde šute kada je riječ o broju procesuiranih slučajeva.

"Po ko zna koji put govorite o potrebi usvajanja tzv. Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, ovog puta panično tražite hitno usvajanje Revidirane strategije. Zašto? Pod plaštom potrebe procesuiranja najsloženijh predmeta ratnih zločina? Poštovani ministre i Strategija za procesuiranje ratnih zločina iz 2008. godine je predvidjela procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina. Znate li koliko je tih predmeta procesuirano?", pitaju se žrtve.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida (Foto: Klix.ba)
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida (Foto: Klix.ba)

SDA nije podržala usvajanje spomenute Strategije kada se našla na dnevnom redu Vijeća ministara, jer sumnjaju da bi se time mogli "sakriti" određeni slučajevi s A liste koju je Haški tribunal dostavio Tužilaštvu BiH na procesuiranje.

"Veliki broj institucija, nevladinih organizacija dostavili su svoje primjedbe na prijedlog Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, u svom posljednjem intervjuu i glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine navodi da je strategija neprovodiva, da su rokovi nerealni. Zašto Ministarstvo pravde, na čijem ste čelu, ne prihvata ničije prijedloge", poručio je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.