{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žrtve mobinga mogu se obratiti Inspekciji rada RS-a

F
17.12.2007. u 12:08
0
0
Žrtve mobinga mogu se obratiti Inspekciji rada RS-a
0
Žrtve mobinga mogu se obratiti Inspekciji rada RS-a
Svi koji smatraju da su žrtve mobinga na radnom mjestu mogu da se obrate Inspekciji rada radi zaštite svojih prava, saopćio je danas Gender centar Vlade Republike Srpske.
I radnici kojima su povrijeđena ljudska prava po osnovu spola mogu se obratiti Gender centru RS-a, koji u skladu sa svojim Pravilima postupka ispituje slučajeve kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova i daje preporuke i mišljenja, navodi se u saopćenju.

Gender centar RS-a je uz podršku OSCE-a organizirao seminar za predstavnike inspekcije rada na kojem je zaključeno da je neophodno ojačati saradnju institucija kako bi se unaprijedila primjena propisa na terenu, nastaviti sa seminarima za ostala odjeljenja inspekcije rada i organizovati stručne sastanke na kojima bi se razmatrala praksa inspekcije na terenu, odnosno slučajevi kršenja prava po kojima inspektori postupaju.

Seminar je kreiran tako da inspektorima i inspektorkama rada i zaštite na radu pruži osnovna i napredna znanja o domaćim i međunarodnim standardima za ravnopravnost spolova u oblasti rada i radnih odnosa.

Također, obrađivane su studije slučaja različitih oblika diskriminacije, nasilja po osnovu spola, uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja u praksi kako bi se utvrdile mogućnosti i prepreke inspekcije rada u primjeni zakonskih propisa na terenu, u svrhu zaštite radnika i radnica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: