Tužilaštvo BiH
0

Žrtve i svjedoci Batkovih zločina pozvani da svjedoče

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko (Foto: Arhiv/Tužilaštvo BiH)
Veselin Vlahović Batko (Foto: Arhiv/Tužilaštvo BiH)
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji provodi istragu protiv Vlahović Veselina zvanog Batko, osumnjičenog za ratne zločine počinjene na području sarajevskih naselja Grbavica i Vraca, tokom 1992. i 1993. godine, poziva sve žrtve i svjedoke zločina koje je počinio osumnjičeni, a koji do sada nisu davali izjave i nisu bili saslušani, da se jave Tužilaštvu BiH.

Javiti se možete na telefone 033 707 113 ili 033 707 400 ili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu - SIPA, kao i putem broja "Krimolovaca" 080 020 505.

Tužilaštvo se na ovaj poziv odlučilo s obzirom da se radi o vrlo teškim i brojnim ratnim zločinima, te pošto su došli do informacija da određen broj svjedoka i žrtava nije davao iskaze pred policijskim i pravosudnim organima.

Ujedno su pozvani članovi porodica žrtava i svjedoka koji su emigrirali u treće zemlje da Tužilaštvu BiH dostave svoje sadašnje kontakt podatke.

Nakon izručenja osumnjičenog Vlahović Veselina rad na predmetu je intenziviran u pravcu podizanja optužnice, te je u Tužilaštvu BiH u protekla dva mjeseca saslušan veći broj svjedoka, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Provodeći istragu, koja je već dva puta proširena radi saznanja do kojih se došlo, Tužilaštvo BiH došlo je do informacija o postojanju većeg broja žrtava i svjedoka koji do sada policijskim i tužilačkim institucijama nisu davali iskaze, u svojstvu svjedoka o krivičnim djelima ratnih zločina za koja se sumnjiči Vlahović Veselin.

S obzirom da se radi o vrlo obimnom predmetu, a želeći da nijedan počinjeni zločin ne ostane neprocesuiran, ovim putem pozivali su građane na saradnju.