BiH
17

Žrtve genocida traže da UN skine "Marš na Drinu" sa svoje web-stranice

FENA
Žrtve genocida u Srebrenici i Žepi, kao i organizacije civilnog društva koje okupljaju iseljenike iz BiH u SAD-u i Kanadi uputili su pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu u kojem traže da skine s internet stranice UN-a "Marš na Drinu".

Naime, u ponedjeljak je u velikoj sali Generalne skupštine UN-a održan koncert povodom Srpske nove godine čiji je domaćin bio predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić, a gdje je beogradski hor "Viva Vox" izveo "Marš na Drinu".

"Žrtve genocida u Srebrenici su posebno ogorčene činjenicom da se u sjedištu UN-a, odakle je trebala uslijediti odlučna akcija da se zaustavi genocid pod zastavom ove međunarodne institucije, održavaju takve manifestacije koje veličaju ratne zločine i njihove izvršitelje", kazala je predsjednica udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović.

Videoklip sa snimkom ove proslave se još nalazi na zvaničnoj web-stranici UN-a i to posebno pogađa žrtve genocida koje od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona zahtijevaju da pod hitno skine sporni snimak.

"Ovo je prilika da Ban Ki-moon dokaže da nije razumio tekst i poruku ove muzike, jer sve ovo jasno upućuje na zaključak da je UN imao ulogu saveznika zločincima koji su počinili genocid nad našim najmilijim", rekla je Mehmedović.

Predsjednik Asocijacije studenata Srebrenica Almir Salihović je naglasio da žrtve genocida u Srebrenici i Žepi potpuno podržavaju zahtjeve organizacija civilnog društva da sramni videoklip bude sklonjen sa službene stranice UN-a i da "očekuju da se UN i Ban Ki-moon lično izvini zbog ovog sramotnog čina".

U zajedničkom pismu Američkog vijeća za BiH, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i Bosansko-američkog instituta za istraživanje genocida poslanom Ban Ki-moonu navedeno je da je "koncert skandalozna uvreda žrtava iz BiH".

Nadalje, ove organizacije traže od UN-a da se javno izvini zbog ovog čina.

U pismu je navedeno da je 350.000 bosanskih Amerikanaca i 50.000 bosanskih Kanađana razočarano i uvrijeđeno koncertom.

Nadalje, pojašnjeno je da je genocid koji je proveo srpski agresor u Srebrenici i Žepi kao i drugim dijelovima BiH izveden upravo uz tu pjesmu.

"Ta je fašistička pjesma korištena za inspiraciju širenja mržnje svega nesrpskog i korištena je također kao instrument poticanja inspiracije srpskih nacionalista na ubijanje hiljada nesrpskih civila", stoji u pismu.

Zbog, kako je navedeno, sramotne uloge Ujedinjenih naroda u genocidu koji su počinile srpske snage u gradovima širom BiH, žrtve genocida ističu da je "bilo užasno vidjeti kako su prostorije Ujedinjenih naroda iskorištene za izvođenje ove ratnohuškačke pjesme".