{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žrtve genocida razgovarale sa tužiocem Goranom Salihovićem

F
6.9.2013. u 13:17
3
1
Žrtve genocida razgovarale sa tužiocem Goranom Salihovićem
3
Žrtve genocida razgovarale sa tužiocem Goranom Salihovićem
Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenice i Žepe" razgovarali su danas u Sarajevu s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem te se informirali o njegovim aktivnostima i njega informirali o problemima s kojima se oni, kao nevladin sektor, suočavaju tokom procesa.
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović naglasio je u izjavi za Agenciju FENA da ih je tužilac Salihović izvijestio da će do kraja godine biti angažirano dodatnih 18 tužilaca u predmetima ratnih zločina što je Tahirović označio kao veliki pomak u odnosu na dosadašnji period.

Po njegovim riječima, postignut je veliki napredak s tužilaštvima Srbije i Hrvatske o procesuiranju ratnih zločinaca koji su državljani tih država, a zločin su počinili na području BiH. Tokom susreta je bilo riječi i o, za njih krucijalnom pitanju, zaštiti svjedoka koji svjedoče u predmetima ratnih zločina.

" Imali smo otvoren razgovor. Tužilac Salihović otvoreno je govorio o onome što planira uraditi, koji su ciljevi Tužilaštva te šta će se činiti u narednom periodu i da su, prije svega, svjedoci i žrtve u prvom planu Tužilaštva kad se radi o predmetima ratnih zločina. Izneseno je mnogo pozitivnih stvari, nadamo se da će to biti i realizirano", kazao je Tahirović.

Naglašava da određeni problemi, prvenstveno finansijski, postoje kad su u pitanju ekshumacije.

"Očekuje se da će Vijeće ministara BiH odobriti dodatna sredstva da bi se moglo nastaviti s ekshumacijama", kazao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: