BiH
29

Žrtve Ahmića očajne: Mi još tragamo za kostima najmilijih, a skoro svi zločinci izađoše na slobodu

Piše: N. J.
Elvedin Kermo (Foto: Klix.ba)
Elvedin Kermo (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Udruženja "16. april" iz Ahmića, Elvedin Kermo, za Klix.ba je istakao kako su porodice žrtava razočarane nakon što je osuđeni ratni zločinac Darko Kordić pušten na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. Haški sud ga je osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini.

"Pravde na dunjaluku nema. Kordić je isplanirao i podstrekavao na zločine usljed čega je ubijeno 116 ljudi samo u Ahmićima, a on je uz to odgovoran i osuđen za zločine nad Bošnjacima u cijeloj Lašvanskoj dolini", rekao je Kermo za Klix.ba.

Ističe kako su od direktnih izvršilaca zločina u Ahmićima odgovarali tek dvojica, Drago Josipović koji je odslužio kaznu i na slobodi je, te Miroslav Bralo, koji će uskoro također izaći na slobodu.

"Nisu mogla samo dvojica ubiti 116 ljudi. Čini se kako je Tužilaštvo stavilo tačku na Ahmiće, jer nema novih optužnica. A za suživot na ovim prostorima neophodno je da se utvrdi istina, a da počinitelji dobiju zaslužene kazne. Nakon svih ovih dešavanja i puštanja zločinaca, među kojima je i Kordić, na slobodu, nama ostaje samo da se uzdamo u Božiji sud, jer na ovom svijetu očito pravde nema", smatra naš sagovornik.

Navodi kako je teško i govoriti u ovakvim slučajevima kada okorjeli zločinci slobodno išetaju iz zatvora, nakon užasnih zločina i svega što su počinili.

"Mi još uvijek nismo pronašli 30 tijela žrtava iz Ahmića. A, sada smo u prilici da gledamo parole poput onih da je Busovača uz Kordića. Umjesto da se stide takvog jednog zločinca, oni se njime ponose. Iz toga je vidljivo da nepravda koja nam se dešava onemogućava suživot i samo podiže tenzije između naroda", zaključio je Kermo.