|

Zovko: Bez riješenih unutarnjih političkih pitanja nema evropskog puta BiH

Zovko: Bez riješenih unutarnjih političkih pitanja nema evropskog puta BiH
61
F
FENA
7.7.2017. u 08:14
89
komentara
61

dijeljenja
Zovko: Bez riješenih unutarnjih političkih pitanja nema evropskog puta BiH Željana Zovko
Bez riješenih političkih pitanja nema evropskog puta Bosne i Hercegovine. Kad-tad ćemo se suočiti sa zidom, kao što je rješenje unutarnjih političkih pitanja i nećemo ući u Evropsku uniju dok se to ne dogodi – uredi unutarnja institucionalna arhitektura i odnosi sva tri naroda, izjavila je u razgovoru s novinarima iz BiH zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko.
Ona ističe da u vezi s pitanjem BiH u EU postoje dva pristupa problemu, uključujući onaj da se ekonomskim reformama može promijeniti stanje, bez izmjena zakona i ustava, što u konačnici, kako kaže, jedino vodi stabiliziranju zemlje.

Posebno naglašava problem neravnopravnosti hrvatskog s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

"Otkako sam počela mandat kao zastupnica u Evropskom parlamentu, zatražila sam da se napravi revizija 'naučenih lekcija', odnosno svih pogrešnih politika koje su provođene u BiH i da se vidi šta nije dobro urađeno posljednjih 20 godina", kaže Zovko.

Upozorava da BiH nije visoko na agendi evropskih administracija, a na nama je, kaže, da upozoravamo kako treba djelovati, ne čekati rasplet.

"Najbolja je opomena Mostar koji bez Gradskog vijeća i samo zahvaljujući balansiranju gradonačelnika uspijeva opstati kao normalan grad. No, imati cijelu zemlju kao taoca politika, bojim se šta bi mogle biti posljedice. Nadam se da će u tom smislu i predstavnici evropskih administracija uvidjeti koliko je ovo pitanje važno", poručuje Zovko.

Govoreći o tome zašto se Evropska komisija snažnije ne uključi u posredovanje u rješavanju prijepora u BiH, Zovko ističe da dok u BiH nema nestabilnosti, za EU je to unutarnje pitanje. Ona ipak upozorava na neevropske politike i utjecaj neevropskih zemalja koje sve čine da BiH ne ide prema EU.

"Slično se događalo s Crnom Gorom koja je sprečavana da uđe u NATO. Ohrabruje da 80 posto građana BiH želi put prema EU, jer i sada niko ne ide na istok tražiti posao, nego na zapad – u Evropu – ističe Zovko i dodaje kako su u Evropskom parlamentu mnogi svjesni da postoji opasnost od produbljivanja krize upravo od neevropskih utjecaja.
Prijavi grešku


Komentari (89)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...