Glasanje u Parlamentu
49

Zoran Tegeltija imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdili su imenovanje funkcionera SNSD-a Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nakon višesatne rasprave u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine državni zakonodavci potvrdili su odluku Predsjedništva BiH, kojom je Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija bh. entiteta RS, imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za imenovanje Tegeltije je glasalo 28, protiv je bilo osam, a suzdržana su bila dva zastupnika. Za imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH postojala je opća i entitetska većina.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Tegeltija je ponovio parlamentarcima prije glasanja kako će raditi sve što je potrebno da bi život u BiH učinio uspješnijim, pravednijim i bogatijim.

On je rekao da će od stručne službe Parlamentarne skupštine BiH tražiti stenogram današnje sjednice i da će se potruditi da odgovori na sva pitanja državnih parlamentaraca prilikom predstavljanja Programa rada.

Kazao je kako se s nekim izlaganjima parlamentarac slaže, a kako se drugim ipak ne slaže.

"Ovu govornicu nikada neću koristiti za međusobne uvrede ili omalovažavanje bilo kojeg građanina BiH ili bilo koga od Vas. Nisam izjavu popunjavao što želim već na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Izjava je poslije iz njegov kabineta išla u institucije BiH. Nikoga nisam želio obmanuti“, rekao je Tegeltija.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Parlamentarcima je ponovio da zastupnici zajedno s Vijeće ministara BiH snose odgovornost za stanje u BiH te da je on spreman učiniti sve što je potrebno da bi živjeli u uspješnijem, pravednijem i bogatijem duštvo, odnosno u BiH.

Zastupnici iz opozicionih stranaka nisu podržali imenovanje Tegeltije, a kao jedan od razloga naveli su i to da je u izjavi koju je bio dužan popuniti naveo lažne podatke koji se odnose na raniju presudu koja mu je izrečena. Parlamentarci su tokom zasjedanja tražili od predsjednika bh. vlade i da jasno iznese svoj stav u vezi s NATO putem BiH navodeći kako on, da nije usvojen Program reformi, nikada ne bi bio imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Imenovanje Tegeltije podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a zajedno s manjim političkim strankama koje su okupljene oko subjekata kojim upravljaju Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH će u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH operativno početi izvršavati svoje obaveze tek nakon što zakonodavna vlast potvrdi imenovanje ministara i zamjenika državnih ministara.

Tegeltija će u narednim danima obaviti konsultacije s liderima političkih stranaka koji će u ovom mandatu činiti vladajuću koaliciju. Riječ je o SDA, HDZ-u BiH, SNSD-u, DF-u, SBB-u, SP-u, Ujedinjenoj Srpskoj i DNS-u.