BiH
769

Zoran Ivančić je hrabri muškarac koji je Kordiću viknuo "Ubico, ubico"

Klix.ba
Zoran Ivančić (Foto: Lupiga.com)
Zoran Ivančić (Foto: Lupiga.com)
Hrabri muškarac koji je jučer na zagrebačkom aerodromu osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću povikao "Ubico, ubico" je Zagrepčanin sa sarajevskom adresom i dugogodišnji mirovni aktivista Zoran Ivančić.

Ivančić je prekinuo govor bivšeg potpredsjednika tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne i pred 200 Kordićevih pristalica koji su ga dočekali na aerodromu uzviknuo "Ubico, ubico".

Na njega se potom obrušila nekolicina Kordićevih pristalica, a Ivančića i njegovu prijateljicu Sabinu Šabić, sa kojom je došao "dočekati" Kordića, od linča je spasila policija. Ivančić i Šabić su prošli sa lakšim povredama.

Riskirao život

Ivančić i njegova prijateljica su, kako piše portal Lupiga.com, na aerodrom Pleso došli sa transparentima na kojima je bio ispisan broj 116, što je broj nedužnih bošnjačkih civila ubijenih u Ahmićima 1993. godine pod političkim zapovjedništvom Darija Kordića i njegovih "sljedbenika".

Ubrzo su, međutim, shvatili da niko neće zapaziti njihove transparente te je Ivančić odlučio u ime istine i podsjećanja na užasne zločine riskirati život i viknuti Kordiću da je ubica.

Samo trenutak kasnije, okupljeni su nasrnuli na njega i prijateljicu, a zahvaljujući policiji njih su se dvoje uspjeli izvući samo sa nekoliko udaraca i ogrebotina.

Ivančića je policija odvela u policijsku stanicu na aerodromu te su bili izrazito korektni prema njemu. Međutim, na kraju je dobio papir da se tereti za narušavanje javnog reda i mira. Napadači i poštovaoci zločinca Kordića nisu privedeni, piše ovaj portal.

Ivančić je pušten nekoliko sati kasnije, nakon što je saslušan, odnosno nakon što mu je služba hitne pomoći sanirala povrede.

Učešće na JMBG protestima

Nakon incidenta Ivančić je na svome Facebook profilu obavijestio svoje prijatelje da je dobro.

Slučaj je htio da se sve odigra 6. juna, a upravo na taj datum Ivančić je obilježio godišnjicu od blokade Parlamenta u Sarajevu, kada je zajedno s nekoliko prijatelja pokrenuo proteste za dodjelu JMB-a bh. djeci, koji su prerasli u čuvenu "beboluciju".

Uz to, Ivančić je poznati mirovni aktivista koji je, između ostalog, dosad pružao podršku žrtvama ratnih zločina u našoj zemlji.