|

Zoran Galić: Ilegalni migranti nakon ulaska u BiH se kreću pješke koristeći navigaciju

Zoran Galić: Ilegalni migranti nakon ulaska u BiH se kreću pješke koristeći navigaciju
6
Klix.ba
26.1.2018. u 13:07
32
komentara
6

dijeljenja
1/7 Direktor Zoran Galić
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7 Nadzor u blizini Bilećkog jezera
7/7
Pripadnici Granične policije BiH od 1. do 26. januara 2018. otkrili su 132 državljana zemalja visokog migracijskog rizika koji su pokušali ili bh. granicu prešli ilegalno.
Riječ je o 42 državljana Sirije, 18 Pakistana, 14 Palestine, devet Afganistana, osam Maroka, sedam Alžira, po četiri Iraka i Irana, po dva Libije, Indije i Turske, jedan Tunisa i 19 osoba s područja Kosova.

Krajem 2017. i početkom 2018. najmanje 210 osoba je spriječeno da uđu u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dvije zemlje, van graničnih prijelaza.

Ilegalne migrante službenici GPBiH otkrivaju svakodnevno. U zadnjih nekoliko dana otkriveno je više grupa na području Trebinja, Foče, Višegrada i Zvornika. Među njima bilo je i maloljetnika.

"Postupajući prema operativnim planovima, u skladu s raspoloživim resursima, pripadnici GPBiH obavljaju patrole, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove, te provode operativne akcije i mješovite patrole uz granicu BiH sa susjednim zemljama. Prema ilegalnim migrantima postupa u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom", zaključio je direktor GPBiH Zoran Galić.

Jedna od metoda prevencije ilegalnih migracija je zaprečavanja mjesta mogućeg prelaska državne granice van graničnog prijelaza. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o zaprečavanju 26 novih lokacija na zajedničkoj granici, od čega 25 na teritoriji RH i jedna na teritoriji BiH, koja je u postupku realizacije.

Projektom "Zaprečavanje sporednih puteva pogodnih za ilegalni prelazak državne granice između BiH i Crne Gore" identificirane su 44 lokacije pogodne za ilegalne prelaske državne granice, od čega su 22 zapriječili bh. nadležni organi, a 22 lokacije nadležni organi Crne Gore. Između BiH i Republike Srbije realiziraju se aktivnosti zaprečavanja i identificirano je 13 lokacija koje trebaju biti zapriječene.

"GPBiH, u skladu s zaključkom Vijeća ministara BiH donesenim na sjednici 30.8.2017. godine, u budžetu za 2018. godinu planirala je finansijska sredstva za realizaciju Projekta, čijom realizacijom će biti zaprijećene identificirane lokacije na teritoriji BiH", rekao je Galić.

Dodao je da se prilikom ulaska ili izlaska iz BiH ilegalni migranti najčešće kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze. Granicu pokušavaju prijeći u manjim grupama koristeći navigacijske uređaje.

Najveći broj slučajeva otkriven je na području Istočne Hercegovine zbog čega je Jedinici granične policije Trebinje iz drugih organizacijskih jedinica GPBiH preusmjeren dodatan broj službenika i specijalističke opreme. Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u zadnje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda. Prilikom pokušaja izlaska iz BiH karakteristični su slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH pokušavajući ilegalno ući u Republike Hrvatsku.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...