Znatno povećanje
18

U ilegalnom prelasku bh. granice otkriveno blizu 650 osoba više nego prošle godine

Piše: A. Z.
Foto: Granična policija BiH
Foto: Granična policija BiH
Granična policija BiH je 2017. godine u ilegalnom prelasku državne granice otkrila blizu 650 osoba više nego prošle godine. Naime, u periodu od 1. januara do 26. decembra u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriveno je 735 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. bilo manje od stotinu. Uglavnom se radi o punoljetnim muškarcima i najčešće je riječ o državljanima Pakistana. U nekoliko slučajeva otkrivene su žene i maloljetnici.

"U oktobru 2017. otkriveno je 105 ilegalnih migranata, u novembru 76, dok je u prvih 25 dana decembra otkriveno 176 osoba. U najvećem broju otkriveni su državljani Pakistana (121), Alžira (118), Afganistana (84), Turske (64), Libije (51), Sirije (52), Maroka (40), Irana (26), Albanije (18) te 96 osoba s područja Kosova", kazao je za Klix.ba Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Zoran Galić (Foto: Klix.ba)
Zoran Galić (Foto: Klix.ba)

Ističe da su u posljednjih nekoliko mjeseci intezivirani ilegalni prelasci državne granice iz pravca Crne Gore u kojoj se, prema raspoloživim informacijama, nalazi značajan broj tražilaca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika.

"Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske unije. Na području istočne Hercegovine u 2017. godini otkriveno je 276 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore. Uz navedeni broj ilegalnih migranata, u decembru 2017. više od stotinu osoba spriječeno je da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dviju zemalja, van graničnih prijelaza", navodi Galić.

Foto: Granična policija BiH
Foto: Granična policija BiH

Dodaje da su upravo zbog toga Jedinici granične policije Trebinje u decembru preusmjerili dodatni broj policijskih službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i dodatnu specijalističku opremu za nadzor granice.

"Prilikom ulaska u BiH ilegalni migranti najčešće se kreću pješke, zaobilazeći granične prijelaze. Pripadnici GPBiH manji broj ilegalnih migranata su otkrivali u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine", ističe direktor Granične policije.

Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH, najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u posljednje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda. Prilikom pokušaja izlaska iz BiH, ističe Galić, karakteristični su slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH pokušavajući ilegalno ući u Republiku Hrvatsku.