Okončali pregovore
12

Zolj sa predstavnicima nekoliko sindikata potpisao sporazume o izmjeni osnovice za plate

Piše: Selma H.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon višesedmičnih pregovora sa Vladom Kantona Sarajevo sindikati srednjeg obrazovanja i policije Kantona Sarajevo potpisali su sporazum o izmjeni osnovice za obračun plata koja sada iznosi 310 KM.

Premijer Kantona Sarajevo kazao je da je mu je drago da se sindikati bore za socijalna pitanja svojih uposlenika.

"Danas smo dogovorili način povećanja na osnovicu od 310 KM za posljednja četiri mjeseca ove godine. Jutros je Vlada usaglasila tekstove ovog sporazuma, imali smo samo dvije varijente koje se malo razlikuju jedna od druge. Onda smo ponudili ostalim sindikatima da taj tekst sporazumno potpišemo. Osnova svega bila je osnovica od 310 KM za posljednja četiti mjeseca", rekao je premijer Vlade KS Adem Zolj.

Ako iz određenih razloga ne bude usvojen zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta KS za 2018. godinu do momenta utvrđivanja Prijedloga budžeta za 2019. godinu razlika finansijskih sredstava za isplatu plaća po osnovici 310 KM za septembar, oktobar, novembar i decembar 2018. godine bit će planirana u budžetu KS za 2019. godinu i isplaćena najkasnije do 30. aprila 2019. godine, navedeno je u sporazumu.

Potpisivanje ovog sporazuma je, prema riječima premijera, garancija da ćes se isplatiti razlika za ova četiri mjeseca. Sporazum nisu potpisala još dva sindikata, sindikat predškolskog i osnovnog obrazovanja, te sindikat državnih dužnosnika i namještenika.

"Predsjednik sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja čak je parafirao ovaj sporazum, dakle on se slaže s tim ali nije zadovoljan što nismo danas prihvatili odmah i ostalih pet zahtjeva koji se ne tiču ovog sporazuma. I sindikat državnih službenika također nije potpisao sporazum iako se slažu sa svim u tekstu ali imaju primjedbe na reprezentativnost", kazao je Zolj.

Kako kažu iz sindikata Vlada je za kratak period učinila mnogo jer je usaglasila ovaj sporazum, a do sada nije bilo ovoliko povećanja plata.

Kako su iz Vlade naglasili u budžetu Kantona Sarajevo su se stekli uslovi za povećanje plata i da su pazili da to bude realna osnovica da bi smo je mogli realizirati u budžetu naredne godine. Prema važećim propisima osnovica za 2019. godine ne može biti niža od ove sada, samo može biti ista ili veća.

"Imali smo situaciju da imamo prepreku u Zakonu o izvršenju budžeta pa smo zajedničkim snagama i razmišljanjima došli do tog najboljeg rješenja koje smo implementirali sporazumno da se u periodu septembar- decembar isplati osnovica od 310 KM. Tako da smo došli do najboljeg rješenja. Vlada je prihatila ovaj naš prijedlog u nadi da ćemo nastaviti kolektivno pregovaranje u 2019. godine", kazao je Demirel Alihodžić, predstavnik sindikata policije Kantona Sarajevo.