Neočekivana odluka
99

Zolj povukao izvještaje javnih ustanova: Neka nova Vlada i Skupština KS raspravljaju o tome

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj povukao je s dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo sve izvještaje o poslovanju javnih ustanova.

Zolj je obraćajući se kantonalnim zastupnicima rekao da mora citirati zastupnika Zvonka Marića koji često zna reći "nemojte nam vrijeđati inteligenciju", nakon čega je rekao kako s dnevnog reda povlači sve predložene tačke koje se odnose na izvještaje o poslovanju javnih ustanova.

"Neka novi saziv Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo raspravlja o ovome. Povlačim sve predložene tačke dnevnog reda", rekao je Zolj.

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić nakon ovoga je prekinula 44. sjednicu koja je započela 6. septembra 2018. godine.

Već mjesecima zakonodavna vlast Kantona Sarajevo ne raspravlja o izvještajima iz oblasti zdravstva i komunalne privrede za 2017. godinu. Sam proces stavljanja izvještaja na dnevni red u proteklom periodu obilježile su žestoke optužbe između opozicionih i vladajućih političkih stranaka.

Kako smo ranije pisali, riječ je o izvještajima o finansijskom poslovanju KCUS-a, Opće bolnice, Psihijatrijske bolnice, Apoteka Sarajevo, Doma zdravlja KS, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Kamernog teatra '55, MESS-a, Muzeja Sarajeva, Centra za kulturu, Historijskog arhiva, Muzeja "Alija Izetbegović" te kantonalnih preduzeća Park, Rad, Pokop, Tržnice-pijace, Toplane i Sarajevogas.