I dalje traži saradnika
7

Zolj poništio dio konkursa, više mu ne treba savjetnik iz oblasti saobraćaja

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj odlučio je da mu ipak u kabinetu ne treba stručni savjetnik za poslove iz oblasti saobraćaja, zbog čega je poništio dio javnog konkursa za prijem državnih službenika.

Uprkos odluci Skupštine Kantona Sarajevo, kojom je Vladi KS izričito zabranjeno da nastavi zapošljavati nove državne službenike, premijer KS Adem Zolj raspisao je javni konkurs za prijem dva državna službenika u svom kabinetu.

Dvije sedmice nakon što se javnost počela interesovati za raspisani javni konkurs Zolj je od Agencije za državnu službu Federacije BiH tražio da poništi dio javnog konkursa za prijem državnog službenika.

"Poništava se dio Javnog konkursa za popunu radnih mjesta državnih službenika u Kabinetu premijera Kantona Sarajevo i to za poziciju stručnog savjetnika za poslove iz oblasti saobraćaja (jedan izvršilac)", piše u odluci.

Iz Agencije za državnu službu FBiH obrazloženo je da se dio javnog konkursa poništava na zahtjev organa, odnosno na zahtjev kabineta predsjednika Vlade Kantona Sarajevo.

Zanimljivo je što Zolj nije poništio dio javnog konkursa za prijem stručnog saradnika za evropske integracije, što znači da konkursna procedura za ovo radno mjesto još uvijek nije završena.

Ministar kulture i sporta u Vladi KS Mirvad Kurić u petak je potvrdio za Klix.ba da je Zolj na sjednici kantonalnog organa izvršne vlasti izričito tražio da se u zaključku navede kako svi procesi koji su započeti u vezi s prijemom državnih službenika neće biti obustavljeni.

Ministri iz SBB-a jasno su kazali da im nije jasno zbog čega se derogira zaključak Skupštine KS. Predsjednik Vlade KS Adem Zolj je to predložio, a ministri iz reda SDA podržali su njegov prijedlog. To znači da su ministri iz SDA preglasali ministre iz SBB-a koji su bili protiv derogiranja zaključka Skupštine KS", kazao je Kurić.

Podsjećamo, inicijativa o zabrani zapošljavanja državnih službenika u KS izglasana je u formi zaključka na prijedlog zastupnika Amela Mekića iz stranke Narod i pravda.

"Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo i menadžmentima javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo da odmah obustave prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme", piše u zaključku koju su usvojili kantonalni zakonodavci.