Članovi 'Praskozorja' u mirnoj šetnji
3

FOTO / Znate li zbog čega je za BiH značajna bitka kod Bileće?

Sarajevo-x.com
Članovi pokreta Praskozorje danas su na 623. godišnjicu od bitke kod Bileće mirnom povorkom kroz ulice Sarajeva građane podsjetili na ovu značajnu, ali nažalost zaboravljenu bitku za Bosnu i Hercegovinu. Tada je zahvaljujući vojvodi Vlatku Vukovićuporažena brojnija i nadmoćnija Osmanska sila, te je Bosni osigurano još 80 godina nezavisnosti, slobode i postojanja kao nezavisnei samostalne kraljevine.
Dijeleći letke s informativnim materijalom o bitnosti bitke kod Bileće članovi "Praskozorja", kako su istakli, imaju namjeru da premoste i uklone barijere između naroda Bosne i Hercegovine.

"Samo tako, definirajući odrednicu zajedništva, možemo spoznati ne samo značaj ove i sličnih bitaka, već i kontinuitet naroda na ovim prostorima, koji je uvijek bio jedno, bez obzira na religijsku pripadnost", istakli su članovi "Praskozorja".

Oni su najprije željeli godišnjicu bitke obilježiti odlaskom na mjesto gdje se bitka i održala, te odlaskom na nekropolu Boljuni gdje je sahranjen vojvoda Vuković, međutim nisu imali dovoljno finansijskih sredstava.

"Smatramo da smo i mirnom šetnjom postigli uspjeh. Podsjetili smo ljude na ovu važnu bitku. Građani Sarajeva su se zanimali za našu povorku i info letke koje smo dijelili, a neki su tražili i informaciju više", istakli su članovi "Praskozorja".

Inače, "Praskozorje" je neformalni pokret kojeg finansiraju sami članovi. Kazali su da će nastaviti svake godine da obilježavaju godišnjicu bitke kod Bileće.