Slučaj "Lalović"
0

Zločini u smjeni optuženog

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na suđenju za zločine u Kalinoviku, svjedoci odbrane Slavka Lalovića govorili su o saznanjima o pojedinim zločinima počinjenim u školi “Miladin Radojević” u tom gradu.

Zumra Kovač, svjedočeći na zahtjev odbrane, ispričala je da je vidjela Slavka Lalovića u školi kada su silovane zatočene maloljetnice, te je istakla da je optuženi “znao sve vojnike koji su činili zločine” u tom objektu.

“Kad su odvođene djevojke, vidjela sam Lalovića. Stajao je sa vojnicima koji su ih odveli. Sigurna sam da je bio prisutan i kad su silovane maloljetnice. Bio je u školi kada su se dešavali zločini”, kazala je Kovač.

Slavko Lalović zvani Ustaša tereti se da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, dopuštao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”, gdje je radio na obezbjeđenju zatvora.

Tokom augusta 1992. godine optuženi je, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, nad zatočenim civilima u toj školi primijenjivao mjere zastrašivanja i terora. Lalović je krajem tog mjeseca 1992. godine, stoji dalje u optužnici, dozvolio dvojici pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) da uđu u prostorije škole i siluju zatočenicu.

Prilikom ispitivanja, odbrana optuženog je svjedokinji Kovač predočila izjavu koju je dala 3. septembra 2007. godine istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj nije spominjala Lalovića.

Kovač je istakla da je tada za optuženog Lalovića “niko nije ni pitao”, dok je Munib Halilović, tužilac Tužilaštva BiH, objasnio da je tada iskaz davala u istrazi protiv drugih osoba.

Dragan Cerovina, drugi svjedok odbrane, tokom svjedočenja je ispričao da je “čuo od drugih policajaca” da su u školu ulazili vojnici koji su činili zločine, te da je i Lalović bio upoznat sa tim.

“Čuo sam od policije da su drugi stražari jedne prilike, kad Lalović nije bio u smjeni, pustili u školu vojnike koji su silovali žene. (...) Policajci su mi ispričali da se Lalović inače hvalio da on to stalno radi i da je u tome najbolji pa su i taj slučaj htjeli da prišiju njemu”, rekao je Cerovina, ne želeći da kaže o čemu se konkretno radi.

Odbrana je saslušala i Duška Mandića, trećeg svjedoka, koji je kazao da se ne može sjetiti da li je optuženi Lalović bio u školi kad je jedna od zatočenica, zaštićena svjedokinja S4, ispričala šta joj se tačno tu desilo.

Dosad saslušani svjedoci kazali su da je svjedokinja S4 silovana u školi u Kalinoviku, te da se to desilo u smjeni optuženog Lalovića.

Branko Sladoje, četvrti svjedok odbrane, tokom saslušanja rekao je da se ne može sjetiti da li su ga jedne prilike neki drugi stražari ili Slavko Lalović zamijenili na dežurstvu u školi, dok je Amira Grebović, peta svjedokinja Odbrane, kazala da u izjavi o događajima iz Kalinovika, koju je ranije dala Tužilaštvu BiH, nije spominjala optuženog Lalovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. april ove godine, javlja BIRN Justice Report.