Sud BiH
0

Iskaz svjedoka odbrane u predmetu "Slavko Lalović"

FENA
Na suđenju za zločine u Kalinoviku, svjedok odbrane Slavka Lalovića kazao je danas u Sudu BiH da je Bošnjacima koji su boravili u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” tokom 1992. godine hrana bila davana “dva puta dnevno”.

Novica Bjelica, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) koji je tokom augusta 1992. godine radio u pekari u Kalinoviku, rekao je da su u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” bile smještene “srpske i muslimanske izbjeglice”, kojima je svakodnevno dostavljana hrana, javio je BIRN- Justice Report. . “Išli smo dva puta dnevno i u holu škole smo dijelili hranu svim licima u školi. Ja sam to radio možda 20 ili 25 dana. Sjećam se da smo išli prvo za ručak, a onda bi za večeru nosili i večeru i doručak. Svako bi dobio možda pola vekne hljeba”, rekao je Bjelica.

U školi “Miladin Radojević”, Bjelica je rekao da je vidio između 140 i 200 žena, djece i starijih civila. Slavka Lalovića zvanog Ustaša Državno tužilaštvo tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, dopuštao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”, gdje je radio na obezbjeđenju zatvora.

Prema navodima optužnice, Lalović je u augustu 1992. godine nad zatočenim civilima u toj školi primjenjivao mjere zastrašivanja i terora, a krajem istog mjeseca dozvolio je dvojici pripadnika VRS-a da uđu u prostorije škole i siluju jednu zatočenicu.

Na ovom ročištu odbrana Lalovića je saslušala svjedoke Vasu Popovića i Jovu Šupetu, koji su govorili o tome kako je optuženi Lalović dobio nadimak “Ustaša” po svom ocu Marinku.

Svjedoci su rekli da je otac od optuženog Lalovića sličio na nekog od Ustaša koji je 1941. godine izvršio zločin u selu Jažići u blizini Kalinovika, pa je po njemu dobio nadimak.

Svjedok Šupeta je rekao da porodicu optuženog Lalovića poznaje cijeli život, te da svi nose isti nadimak zbog događaja u Drugom svjetskom ratu.

Tužilaštvo BiH istaklo je kako smatraju “apsolutno nerelevantnim” za navode optužnice kako je Lalović dobio nadimak, te stoga svjedocima Popoviću i Šupeti nisu postavljali unakrsna pitanja.

Naredno ročište zakazano je za 21. april, kada će odbrana nastaviti sa saslušanjem svjedoka.