{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zločini u Jablanici: Premlaćivanje metlom tokom zatočeništva

F
27.9.2012. u 17:55
0
7
Zločini u Jablanici: Premlaćivanje metlom tokom zatočeništva
0
Zločini u Jablanici: Premlaćivanje metlom tokom zatočeništva
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da ga je tokom zatočeništva udarao metlom muškarac u civilnoj odjeći, za kojeg je čuo da se zove Nihad Bojadžić.
Miroslav Stipanović, koji je krajem jula 1993. bio zatvoren u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, prisjetio je kako je prve noći prozvan i odveden u podrumske prostorije, gdje je tokom ispitivanja udaran.

“Nisam tjednima mogao sjesti ni leći na beton. Imao sam otekline po leđima, krstima, nogama”, rekao je Stipanović, koji je sa svjedočenjem počeo 13. septembra.

Kako je ispričao svjedok, maltretiranje je trajalo do sat vremena, a uz muškarca u civilnoj odjeći koji ga je udarao, bio je još jedan u uniformi, kojeg poznaje.

Obojica su, prema svjedoku, govorili “sandžačko-crnogorskim naglaskom”.

Tokom ispitivanja, Stipanovića je, kako je rekao, udarao muškarac u civilnoj odjeći, za kojeg je saznao da se radi o Bojadžiću. Pojasnio je da je od drugih osoba saznao za njegovo ime i prezime, ali ne zna kako su to drugi znali.

Tokom daljnjeg zarobljeništva, svjedok nije, kako je kazao, više vidio čovjeka koji ga je tukao.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka na Neretvi”.

Pored premlaćivanja, rekao je svjedok, zarobljenici su skoro svaki dan odvođeni na prisilne radove, a među njima je bio i on.

Stipanović se složio s Bojadžićevom braniteljicom Edinom Rešidović da je zarobljen 28. jula 1993. u selu Doljani kod Jablanice, a ne dan ranije, kako je kazao na prošlom suđenju. Svjedok je rekao da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali da je u trenutku zarobljavanja bio u civilnoj odjeći jer tih dana nije bio na borbenom položaju.

Kako je ispričao, zarobili su ga vojnici 44. brigade ABiH i civilni policajci iz Jablanice, te su ga odmah ispitivali i udarali kundakom puške, a od jednog udarca u glavu se onesvijestio.

Suđenje će biti nastavljeno 18. oktobra, kada će biti saslušan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, prenoci BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: