{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočenje na suđenju Nihadu Bojadžiću

F
23.10.2012. u 19:12
0
3
Svjedočenje na suđenju Nihadu Bojadžiću
0
Svjedočenje na suđenju Nihadu Bojadžiću
Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Optužbe je rekao da ga je tokom zatočeništva u muzeju "Bitka na Neretvi" brutalno pretukao optuženi Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice "Zulfikar" Armije BiH (ABiH), javio je danas BIRN - Justice Report.
Mario Zelenika, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da je nakon zarobljavanja 28. jula 1993. zajedno sa drugim muškarcima sela Doljani kod Jablanice odveden u u muzej u Jablanici.

Kako je ispričao, iz prostorije u kojoj je bio smješten odveden je u toalet, gdje su ga oko pola sata tukli Azem Ibrović, Čadžo i Zeba koje poznaje.

Nakon toga, kako je rekao, dolaze Bojadžić i izvjesni Hindić, kojeg poznaje kao konboara iz Jablanice.

"Počinje Nihadova igra. Udarao me nogama i rukama. Kada bih pao na pod, uhvatio bi me za kosu pa mojoj glavom udarao u zid", ispričao je svjedok.

Zelenika je rekao da prije te noći nije poznavao Bojadžića, već su ga ova trojica, koji su ga također premlatili "oslovljavali sa Nihade".

Bojadžić je optužen za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Bojadžićeva braniteljica Edina Rešidović je ukazala na razliku u odnosu na izjavu koju je svjedok dao Tužilaštvu BiH tokom istrage.

U izjavi, kako je navela, svjedok je rekao da je za Nihada saznao kasnije, a ne od stražara te noći kada je pretučen.

Svjedok Zelenika je kazao da ga je nakon Bojadžića pretukao Hindić, koji mu je "skakao nogama po leđima", te da je nakon toga "molio Nihada da ga ubije", a da mu je on odgovorio da neće moći "tako lako, ustašo".

"Potom Čadžo govori da mi je majka tu zatvorena. Nihad je rekao dovedi je da mu je silujem pred očima", ispričao je svjedok i dodao da se to nije dogodilo.

Dan poslije, kako je naveo, pričao je sa jednim stražarom, koji mu je bio školski kolega, te mu je on kazao da je Nihad "Zukin zamjenik".

Ovom svjedoku je u istrazi bio dodijeljen pseudonim J, ali je jutros kazao kako hoće da svjedoči bez ikakvih zaštitnih mjera.

Javnost je sa suđenja bila dva puta isključena radi zaštite privatnosti svjedoka dok je o nekim stvarima govorio.

Suđenje će biti nastavljeno 8. novembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: