BiH
0

Zločini u Čajniču: Zatraženo produženje pritvora Jovanovićima

Klix.ba
Sud BiH i Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH i Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću, osumnjičenima za zločin počinjen u Čajniču, čemu su se Odbrane usprotivile.

Produženje pritvora za još mjesec dana, tužilac Edin Muratbegović je zatražio zbog sumnje da bi osumnjičeni, boraveći na slobodi, uticali na svjedoke.

Muratbegović je istaknuo da postoji opasnost da se utiče na svjedoka koji je jedini preživio ubistva za koja se Jovanovići terete.

“Ako bi se izvršio uticaj na svjedoke, to bi negativno uticalo na daljnji tok postupka”, rekao je on.

Odbrane su kazale da nema osnova da se pritvor produži, te su predložili izricanje mjera zabrane.

“Nerazumno je očekivati da neko utiče na svjedoka kojem je porodica ubijena... Po meni, ne postoji nikakav rizik da bi oni mogli uticati na tog svjedoka”, rekao je Veljko Ćivša, branilac Milosava Jovanovića.

Tužilaštvo BiH tereti trojicu Jovanovića za ubistva civila bošnjačke nacionalnosti počinjena u junu 1992. godine u selu Medoševići, na području općine Čajniče. Stevo, Marijan, Slavko i Milosav Jovanović se terete da su 4. juna 1992. ubili ženu bošnjačke nacionalnosti, starosti preko 80 godina, nakon čega su zapalili kuću, s kojom je zajedno izgorjelo tijelo ubijene.

Tužilaštvo smatra i da su Marijan, Slavko i Milosav Jovanović u prvoj polovini juna iste godine ubili četiri civila, od kojih dvoje djece, dok je jedna osoba preminula od posljedica udarca. Ove zločine Jovanovići su, kako tvrdi Tužilaštvo, počinili kao pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrane su ustvrdile kako iz dokaza ne proizlazi ni postojanje osnovane sumnje.

Predrag Drinić, branilac osumnjičenog Slavka Jovanovića, kazao je kako ima saznanja da je Državno tužilaštvo ranije podiglo optužnicu, ali da je ona bila vraćena na doradu.

“To znači da je Tužilaštvo BiH već okončalo svoju istragu”, rekao je on.

Tužilac Muratbegović je kazao i da bi puštanjem osumnjičenih na slobodu javnost bila uznemirena, što su Odbrane negirale.

Tužilaštvo BiH je 10. novembra saopćilo da je podignuta optužnica protiv četvorice Jovanovića.

Oni su uhapšeni polovinom oktobra, a Sud BiH im je nakon hapšenja odredio pritvor zbog sumnje da bi, boraveći na slobodi, mogli uticati na svjedoke i saučesnike, uništiti ili prikriti dokazni materijal.

Stevi Jovanoviću pritvor je ukinut 7. novembra, prenosi BIRN - Justice Report.