BiH
0

Tužilaštvo BiH traži da osumnjičeni za masakr u selu Lokanj ostanu u pritvoru

FENA
Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora desetorici osumnjičenih za učešće u masakru počinjenom u zvorničkom selu Lokanj, čemu su se odbrane usprotivile.

Tužiteljica Dika Omerović je zatražila jednomjesečno produženje pritvora Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Radivoju Đorđiću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću, koji se sumnjiče za ubistva 67 civila, počinjena u selu Lokanj u ljeto 1992. godine.

Tužiteljica Omerović je kazala da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke i saučesnike, a u odnosu na osumnjičene Perića i Mitrovića i opasnost od bjekstva s obzirom na to da imaju državljanstvo Srbije.

"Tužilaštvo je pri kraju istrage i mi namjeravamo okončati istragu u ovom roku od mjesec dana", rekla je Omerović i dodala da namjerava ispitati još samo jednog svjedoka.

Ona je napomenula da se istraga zbog zločina u Lokanju vodi i protiv Miroslava Markovića i Vinka Lazića, koji se nalaze u Srbiji. Maksimović, Mitrović, Đorđić, Perić, Vujević, Drašković, Stevanović, Popadić, Lazarević i Manojlović uhapšeni su sredinom decembra zbog sumnje da su, kao pripadnici vojnih i policijskih struktura, učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u selu Lokanj 14. jula 1992. godine.

Maksimovićev branilac Duško Tomić je kazao da je zahtjev Državnog tužilaštva za produženje pritvora “labav” te zatražio puštanje njegovog klijenta na slobodu.

"Produženje pritvora mom branjeniku u ovim uslovima bila bi diskriminacija, kad imamo dva predmeta pred ovim sudom u kojima se generali koji su optuženi za genocid brane sa slobode", rekao je Tomić.

Osumnjičeni Đorđić nije prisustvovao ročištu. Njegov branilac Miloš Perić je kazao da je on nedavno operisan i da se nalazi u bolnici u Bijeljini.

"Objektivno, on se mjesec dana neće moći kretati, a kamoli komunicirati s bilo kim, tako da se nadam da će biti ukinut pritvor", rekao je Perić.

Advokat Radivoje Lazarević, koji brani osumnjičene Vujevića i Manojlovića, kazao je da je Tužilaštvo BiH u toku prošle godine saslušalo samo nekoliko svjedoka, te da nema smisla produžavati pritvor osumnjičenim ukoliko se treba saslušati još samo jedan svjedok.

"Dovoljno je bilo pet godina, koliko se vodi istraga da se utvrde sve činjenice i saslušaju svi svjedoci, a na strani mojih klijenata nema dokaza da su pokušali na bilo koji način da utječu na bilo koga", rekao je Lazarević.

"Sud BiH će odluku o prijedlogu za produženje pritvora donijeti naknadno", saopćio je Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.