|

Zločincu osuđenom za genocid Radomiru Vukoviću priredili svečani doček u Šekovićima

Zločincu osuđenom za genocid Radomiru Vukoviću priredili svečani doček u Šekovićima
45
Klix.ba
12.11.2019. u 21:01
180
komentara
45

dijeljenja
Zločincu osuđenom za genocid Radomiru Vukoviću priredili svečani doček u Šekovićima
U Šekovićima je jučer organiziran svečani doček za ratnog zločinca osuđenog za genocid u Srebrenici Radomira Vukovića zvanog Vojvoda, koji je nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne pušten na slobodu.
Sud BiH je u aprilu 2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da su Radomir Vuković zvani Vojvoda i Zoran Tomić zvani Zgembo, učestvovali u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine.

Dođe i taj dan, da dočekamo brata Radomira...

Posted by Ветерани II ОДРЕД Шековићи on Sunday, November 10, 2019


U prvostepenoj presudi Vuković i Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz Šekovića, bili su osuđeni na po 31 godinu zatvora. U decembru 2015. godine, presuda je preinačena, te je Vuković osuđen na 20 godina zatvora. Odslužio je 13 godina.

U Šekovićima ih je dočekala grupa ljudi pjesmom i zastavama Srbije kao najvećeg heroja, obraćajući mu se s "vojvoda". Porazno je da je među prisutnima najviše mladih.

U presudi je posebno navedeno kako je Vuković učestvovao u likvidaciji bacajući ručne bombe na zarobljenike dok su drugi pripadnici Drugog odreda iz puškomitraljeza, pušaka i ručnim bombama ubijali zarobljenike.

Prema presudi, oni su 12. jula u popodnevnim satima i 13. jula 1995. godine na dijelu ceste Bratunac – Konjević Polje u mjestu Sandići, općina Bratunac, učestvovali u održavanju prohodnosti ceste radi nesmetanog transporta bošnjačkog stanovništva autobusima i kamionima, osiguravanju ceste, zatvaranju i otvaranju za promet u skladu sa planom prisilnog preseljenja žena, djece i staraca bošnjačke narodnosti, a nakon što su dana 13.07.1995. godine učestvovali u zarobljavanju velikog broja muškaraca Bošnjaka, koji su nakon pada Zaštićene Zone Srebrenica i njene potpune okupacije od strane VRS, pokušali napustiti zaštićenu zonu Srebrenice, u popodnevnim satima istog dana, učestvovali u sprovođenju zarobljenih Bošnjaka muškaraca iz mjesta Sandići u skladište ZZ Kravica.

Dovezeni su autobusima u skladište u kojem ih je bilo više od hiljade, zajući da će zarobljenici Bišnjaci biti pogubljeni.

Vuković je uhapšen u Srbiji i tokom augusta 2008. godine izručen BiH. Dugo je bio nedostupan bh. organima gonjenja. Za njim je bila raspisana potjernica. Odmah mu je određen i pritvor.
Prijavi grešku


Komentari (180)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...