Monsturozan zločin
294

Zločinci su na današnji dan u Višegradu zapalili 72 žive osobe, najmlađa žrtva imala dva dana

B. H.
Kuća u Pionirskoj ulici i pripadnici "Belih orlova" koji su izvršili zločin (Foto: Twitter)
Kuća u Pionirskoj ulici i pripadnici "Belih orlova" koji su izvršili zločin (Foto: Twitter)
Na današnji dan 14. juna 1992. godine paravojna grupa "Beli orlovi" pod komandom Milana Lukića zarobila je više od 70 osoba, među njima žene i djecu, i žive ih zapalila u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Zarobljenim je rečeno da Srbe iz Kladnja planiraju naseliti u selo Koritnik. Tako je jedan od srpskih vojnika rekao jednom od preživjelih svjedoka: "Ovo je etničko čišćenje i vi morate odavde ići".

Većina žrtava su bili Bošnjaci iz sela Koritnik. Neke od žena su izvedene i silovane prije nego što su ih vratili u kuću a svima koji su zarobljeni oduzeta je sva vrijedna imovina.

Kada su sve utjerali u prostoriju, zločinci su zatvorili glavna vrata, da bi nakon pola sata u prostoriju bacili eksplozivnu napravu. Ljudi su živi spaljeni, a u one koji su pokušavali pobjeći kroz neki od dva prozora, zločinci su pucali, te su svi, osim osam osoba, živi izgorjeli ili strijeljani prilikom pokušaja spašavanja iz žive lomače. Najmlađa žrtva žive lomače bila je beba od dva dana, koja ni ime nije dobila

Prilikom suđenja u Hagu utvrđeno je da je Milan Lukić direktno učestvovao u premještanju žrtava u kuću Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, da je on taj koji je zatvorio vrata, stavio zapaljivu napravu u prostoriju i tako zapalio kuću, kao i da je pucao u prozore kuće. U živoj lomači u Pionirskoj ulici najviše je stradalo žrtava sa prezimenom Kurspahić, čak njih 39, svi iz sela Koritnik.

Sudije Haškog tribunala su spaljivanja bošnjačkih civila u Pionirskoj ulici i kasnije na Bikavcu (26. juna 1992.) okarakterisale kao najgore primjere nečovječnih postupaka jednog čovjeka prema drugome.

"U cijelom predugačkom i prežalosnom historijatu ljudske bijede i nečovječnosti čovjeka prema čovjeku, paljevine u Pionirskoj ulici i na Bikavcu moraju zauzeti visoko mjesto. Pred kraj XX. vijeka, obilježenog ratovima i krvoprolićima gigantskih razmjera, ovi stravični događaji usijecaju se u pamćenje zbog naročite okrutnosti koja je potrebna za napad putem paljevine, zbog očiglednog predumišljaja i kalkuliranosti koji su mu svojstveni, i zbog gole bezosjećajnosti, monstruoznosti i brutalnosti utjerivanja i blokiranja žrtava u dvije kuće pretvorene u klopke, čime su one učinjene bespomoćnim u paklu koji je uslijedio, kao i zbog stepena bola i patnje nanijete žrtvama koje su žive spaljene", stoji u presudi Haškog tribunala.

Monstrum Milan Lukić
Monstrum Milan Lukić

Za zločine u Višegradu do sada je pravosnažno presuđeno ukupno 18 zločinaca. Od tog broja, njih troje je osuđeno u Haškom tribunalu. Ukupno je presuđeno 241 godinu zatvorske kazne, te jedna doživotna kazna zatvora, i to Milanu Lukiću. Presuđeni zločinci su: Milan Lukić, vođa "Belih orlova", koji je uhvaćen u Argentini 2005. godine, osuđen je od strane ICTY-a na doživotni zatvor. Zločinac Sredoje Lukić 27 godina.

Mitar Vasiljević 15 godina (nakon 2/3 odslužene kazne pušten je na slobodu i u Višegradu dočekan kao heroj, uz pripremljen i organiziran doček), Momir Savić 17 godina, Boban Šimšić 14 godina, Željko Lelek 16 godina, Novo Rajak 8 godina, Nenad Tanasković 8 godina, Predrag Milisavljević 20 godina, Miloš Pantelić 15 godina, Petar Kovačević 9 godina, Oliver Krsmanović 18 godina, Dragan Šekarić 17 godina, Vitomir Racković 10 godina, Vuk Ratković 8 godina (uz isplatu štete žrtvi koju je silovao u iznosu od 35.000 KM), Radomir Šušnjar 20 godina, Petar Tasić 5 godina i Momir Tasić 14 godina.