Stranka za BiH
0

Zlo fašizma još nije iskorijenjeno

FENA
Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) upozorava da zlo fašizma još nije iskorijenjeno bez obzira na višedecenijsku globalnu borbu protiv fašističkih režima i organizacija koje su uzrokovale milionske žrtve diljem svijeta, saopćeno je danas iz Pres-službe SBiH.

"Bosna i Hercegovina je samo prije dvije decenije bila žrtva tih režima, svoju suverenost i nezavisnost je platila hiljadama ljudskih života, građani i institucije mukotrpno već 20 godina obnavljaju ovu zemlju vodeći je prema integriranju u svjetske i evropske asocijacije.

Nažalost, na tome putu i danas su joj prepreka recidivi režima koji su od 1992. do 1995. godine u BiH počinili genocid i druge stravične zločine", navode iz SBiH.

Ta stranka je istovremeno upozorila da je ogorčena i da oštro osuđuje zlonamjerni potez Norveške državne televizije NRK koja je 26. i 27. aprila 2011. godine emitiranjem dokumentarnih filmova o Srebrenici i Sarajevu dozvolila falsifikovanje i prekrajanje činjenica o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, etničkom čišćenju i genocidu.

Pod firmom slobode medija dozvoljena je promocija fašističkih zlodjela u Bosni i Hercegovini, a žrtve zločina su degradirane.

Stranka za BiH podsjeća da je 26. februara 2007. godine Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da je počinjen genocid nad bosanskim Muslimanima u i oko Srebrenice te da je genocid počinjen od institucija Republike Srpske, tj. Vojske Republike Srpske i Policije.

Istom presudom Srbija je proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o genocidu zbog svog propusta da spriječi genocid i da kazni sve osobe koje su učestvovale u ovom zločinu, kao i za odbijanje da se povinuje privremenim mjerama koje je Sud naredio 1993. godine.

Stranka za BiH odlučna je zajedno sa svim demokratskim snagama u BiH nastaviti graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njenih građana, ali i suprotstaviti se pokušajima prekrajanja činjenica o agresiji na BiH, saopćeno je iz stranačke Pres-službe.