Mladi inovatori
226

Zlatne medalje za učenike Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva u Hrvatskoj

Klix.ba
Srednja elektrotehnička škola Sarajevo na poziv Saveza inovatora Hrvatske učestvovala je na 42. Hrvatskom salonu inovacija sa međunarodnim sudjelovanjem INOVA 2017 i 13. Izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova "Budi uzor" 2017, koji su se održali u Osijeku dvorana Gradski vrt.

Na ovoj prestižnoj međunarodnoj manifestaciji svoje radove je predstavilo oko 400 izlagača, među kojima su bili radovi iz 18 zemlja: Tajvan, Japan, Iran, Južne Koreje, Kanade, SAD-a, Turska, Poljska, Rumunija, Indonezija, Malezija...

Bosnu i Hercegovinu je predstavljala Srednja elektrotehnička škola Sarajevo sa četiri maturska rada učenika i njihovih mentora u kategoriji mladih inovatora/izlagača.

Međunarodni žiri nakon prezentacije radova, uvidom u njihovu funkcionalnost, ideju, inovativnost i realizaciju dodijelio je četiri zlatne medalje za radove:

  1. Hranilica za kućne ljubimce - učenici: Ismail Ičanović, Hamza Babović i Adnan Hajdarović; mentor mr. Mahir Kaljanac, dipl.el.ing.
  2. Scout-cam robot - učenici: Almin Šabanović, Mirza Mulavdić, Aldin Topalović; mentor Admir Akšamović, dipl.el.ing.
  3. Sistem za identifikaciju - učenici: Emir Mustedanagić, Amir Mulić, Bakir Kapetanović, Harun Kovačević; mentor Admir Akšamović, dipl.el.ing.
  4. Sorter - učenici: Bakir Kapetanović, Harun Kovačević, Mirza Mulavdić, Stela Ugrinčić, Ismail Ićanović; mentor Admir Akšamović, dipl.el.ing.

Pored ovih medalja međunarodni žiri je dodijelio posebnu nagradu Najbolja inovacija u primijenjenoj znanosti za rad Scout-Cam robot, kao i posebnu nagradu

Srednjoj elektrotehničkoj školi i Fahrudinu Alihodžiću, dipl.el.ing. za rad sa srednjoškolcima u području tehnološki baziranog poduzetništva.

"S ponosom možemo reći da su učenici i njihovi mentori još jednom na dostojanstven način predstavili državu Bosnu i Hercegovinu, čija se zastava vijorila tokom ove manifestacije, Kanton Sarajevo i Srednju elektrotehničku školu Sarajevo u najboljem svjetlu", poručio je direktor Alihodžić.