BiH
152

Zlatna groznica u srednjoj Bosni: Malezijci u potrazi za zlatom kod Gornjeg Vakufa

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stoljećima se u brdima, potocima i rijekama srednje Bosne iskopavalo i ispiralo zlato. Svakako je među tim gradovima najpoznatija Fojnica, ali zlata ima i u Mačkarama kod Gonjeg Vakufa. Barem tako govore predanja, historijski dokumenti i istraživanja.

Nakon posljednjih najava da će Malezijci tražiti zlato kod Gornjeg Vakufa, kao i ranijih saznanja o zlatu kod Fojnice, srednju Bosnu ponovo trese zlatna groznica.

Austrijanci u bosanskim brdima

Hamza Bušatlić, jedan od najstarijih mještana zaseoka Voljevac u selu Privor kod Gornjeg Vakufa, sjeća se perioda kada su u ovaj kraj u potrazi za zlatom i drugim plemenitim metalima stizali Austrijanci.

"Imam 81 godinu i sjećam se da smo u rudnike zlata sklanjali stoku od vrućine. U tim rudnicima Austrijanci su kopali su živu i zlato", kaže Bušatlić na početku razgovora za Klix.ba

U Mačkarama nedaleko od ovog zaseoka postojale su i topionice gdje se topilo zlato koje je kasnije prodavano u Evropi.

"Izvozili su čisto zlato. Jedan stari rudar mi je pričao da je u rudnicima ostalo mnogo nakopanog materijala koji nisu izvukli", sjeća se naš sagovornik. Mnogi su se u to vrijeme, dodaje, obogatili zahvaljujući zlatu i živi.

Tako gdje su nekada bili rudnici danas je postavljena tabla "Zabranjen ulaz. Opasno!". Prije nekoliko mjeseci tu su boravili i predstavnici malezijske firme Glanz investment, a koja je dobila koncesiju na istraživanje i eksploataciju.

Kako je u razgovoru za portal Klix.ba kazao resorni ministar Sedžad Milanović, Malezijcima je dat rok od tri godine za istraživanje željeza i zlata na ovom području.

Sulejman Mašić, rudarsko-geološki inspektor u Vladi SBK kaže da je potrebno uraditi program istraživanja i da će Malezijci morati uložiti oko tri miliona prije nego li počnu kopati.

"Nemamo puno literature koja govori o rudnicima u ovom dijelu izuzev geoloških istraživanja", kaže Mašić, pokazujući na zakopanu jamu čija dužina iznosi nekoliko kilometara.

Program istraživanja

Kad program istraživanja bude gotov, Malezijcima će se dati odobrenje za istraživanje.

"Zakonska procedura je izuzetno teška i dugotrajna što ne ide na ruku investitora. Da bi dobili koncesiju, prehodno moraju dobiti saglasnost Općinskog vijeća, Vlade SBK i Vlade FBiH. Jednostavno, procedura nije olakšavajuća okolnost", pojašnjava Mašić. Cijeli projekt je, dodaje naš sagovornik, od interesa za Federaciju.

Da li će Malezijce zadesiti sudbina Austrijanaca koji su, prema predanju našeg sagovornika s početka priče, 12 godina bezuspješno tragali za zlatom, a da bi u 13. pronašli velike količine, pokazat će vrijeme. Stanovnicima Gornjeg Vakufa ostaje da vjeruju kako će "zlatna žila" i njima donijeti prosperitet.